Пекин: Китай подкрепя Русия по украинския въпрос въпреки натиска на Запада

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу проведе преговори по видеовръзка с министъра на отбраната на Китайската народна република адмирал Дун Дзюн. Това съобщиха в сряда, 31 януари, от пресслужбата на руското военно ведомство, цитирани от ТАСС.

По време на разговора Шойгу заяви, че на настоящия етап отношенията между Русия и Китай преживяват най-добрия период в своята история.

Ключова роля за укрепването на стратегическите връзки играят доверителните контакти между лидерите – президента на Руската федерация Владимир Путин и председателя на Китайската народна република Си Дзинпин.

Шойгу отбеляза, че руско-китайските отношения във военната област се развиват устойчиво във всички посоки. Координацията на усилията на двете страни има стабилизиращ ефект върху международната обстановка и спомага за намаляване на конфликтния потенциал.

„Ние редовно провеждаме съвместни дейности по оперативна и бойна подготовка на сушата, морето и във въздуха и успешно отработваме различни по сложност бойни задачи“, заяви началникът на руското военно ведомство.

Той също така подчерта, че „нашите действия не са насочени срещу трети страни. Ние, за разлика от някои западни страни, не създаваме военен блок.

Руският министър на отбраната изрази увереност, че преговорите ще послужат за по-нататъшното укрепване на руско-китайското стратегическо партньорство в сектора на отбраната.

В отговор ръководителят на китайското министерство на отбраната адмирал Дун Дзюн подчерта, че на новата длъжност преговорите му с ръководителя на руското военно ведомство Сергей Шойгу са станали първото му работно събитие, свързано с чуждестранни теми.

„Вие дадохте голям принос за насърчаването и развитието на общността между китайската и руската армия и се радвате на висок авторитет в руските въоръжени сили. Възхищавам се на вашата смелост в една бързо променяща се международна обстановка“, отбеляза китайският военен лидер, обръщайки се към руския си колега.

Той заяви, че настоящата „среща напълно показва дълбокото приятелство между армиите на Китай и Русия, общите стремежи за задълбочаване на стратегическото сътрудничество, поддържане на световния мир и има особено значение“.

„Ние ви предоставихме подкрепа по украинския въпрос, въпреки факта, че САЩ и Европа продължават да оказват натиск върху китайската страна. Дори сътрудничеството в областта на отбраната между Китай и Европейския съюз е атакувано, но ние няма да променим или изоставим установените политики поради това. И те не трябва и няма да могат да пречат на нормалното руско-китайско сътрудничество“, заяви китайският министър на отбраната.

Източник: Агенция „Фокус“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram