От 1 април забраняват батериите в багажа, ако пътуваме със самолет

Дори и от малко прегряване те започват да изпускат газове, които не могат да бъдат хванати от детекторите за дим

 

Международната организация за гражданска авиация забрани литиево-йонните батерии, с които се захранват смартфоните и таблетите, да бъдат приемани в багажното на пътническите самолети, съобщи Лайфнюз.ру. Тестове показват, че дори и от малко прегряване този тип батерии започват да изпускат газове, които могат да причинят пожар и експлозии.
Сегашните димни детектори не са в състояние да отчитат тези газове и съответно не могат да подадат превантивен сигнал, за да не се стига до пожар. Ето защо въздухоплавателната организация реши да забрани превозването им в багажното на самолетите.

Ограниченията са въведени заради това, че самите акумулатори са пожароопасни. Решението влиза в сила от 1 април 2016 г. То може да бъде отменено, когато да зареждащите се батерии бъде създадена огнеупорна опаковка, с която да се превозват. Предполага се, че такава ще се появи едва през 2018 г.

Забраната ще е валидна за всички 191 страни, които са членове на ICAO, включително и България, която е член на международната организация от 1967 г.

По-рано аналогична забрана имаше и за батериите за еднократна употреба, на основата на литий и метал, използвани за часовници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram