Орбан: ЕС прилича на шампион по бокс, който вече не иска да излезе на ринга

Искаме инвестиции, искаме печалба, искаме да укрепим властта си, така че отварянето към Изтока е важно, заяви той

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес в Румъния, че отварянето на Изток е важно, защото има нужда от „световна икономика, а не от затворен и закостенял Европейски съюз“, предаде агенция Аджерпрес. В реч пред Летен университет в Румъния Орбан също така поднови атаките си срещу това, което нарече „ЛГБТКю офанзива на ЕС и заяви, че неговото националистическо правителство ще защитава християнските корени на страната, допълва агенция Ройтерс.

Орбан изрази надежда, че изборите за Европейски парламент догодина ще укрепят позициите на правителства в ЕС, които отхвърлят „федерализма“, представян от Германия и Франция.

ЕС империя ли е или (отделни) нации…Не трябва да си правим илюзии: федералистите се опитват да ни изтласкат, каза Орбан. Той посочи, че „те открито са искали промяна в правителството (през 2022 г.) в Унгария“ и допълни, че сега същото става в Полша, където

през есента ще се произведат парламентарни избори.

По думите му равновесието между федералистите и нациите, които не желаят да отстъпят повече правомощия на Брюксел, се е нарушило, когато Великобритания е напуснала блока и сега само Варшава и Будапеща отстояват своите антифедералистки позиции.

Говорейки пред Летния университет в румънския град Бъйле Тушнад, Виктор Орбан каза, че Унгария е наясно, че властта в света е разделена в момента между два полюса, съответно Китай и САЩ, което определя политиката и икономиката по тези координати. Унгарският премиер посочи, че през последните години инвестициите в Унгария идват най-често от Южна Корея, Китай и Япония. По думите му унгарската икономика най-после се е озовала на картата на световния пазар – „33 години след рухването на комунистическата икономическа система.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram