ООН открива новата си сесия

В ООН се открива 71-та сесия на Генералната Асамблея на главния съвещателен орган на световната организация, която ежегодно събира лидерите но 193 държави, съобщи ТАСС.

Новата сесия под председателството на Фиджи Питер Томсон се открива следобед в 15:00, след което ще има традиционната минута мълчание за молитва или размишление.

Очаква се да бъдат обсъдени въпроси за контрол над наркотиците, борбата с международния тероризъм, финансиране на мироопазващи операции. Ще бъде разисквана и една от най-мащабните програми – за разоръжаване. Традиционно ще бъдат обсъдени въпроси за правата на човека, ликвидиране на расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и нетърпимостта, изреждат обичайните теми.

На 19 септември генералната асамблея за пръв път свиква заседание по реагиране на мащабното движение на бежанци и мигранти на ниво държавни глави и правителства. В ООН разчитат на използване на възможностите за изработка на системи за реагиране на разместване на огромни групи от хора, напускащи родината си.
По оценка на ООН в света сега са около 20 млн. бежанци и почти 40 милиона вътрешна миграция на лица на територията на страната си.

Кампанията за избор на генерален секретар на ООН започна в рамките на 70-та сесия на Генералната асамблея под председателството на датчанина Могенс Люккетофт. Сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун заема поста от 1 януари 2007. Мандатът му изтича на 31 декемрви т.г./ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram