ООН започна разговори с Пхенян за американския войник

Командването на ООН в Южна Корея започна разговори с представители на Пхенян във връзка с американския войник Травис Кинг, който прекоси демилитаризираната зона и премина на територията на Северна Корея, съобщи днес заместник-командирът на оглавяваното от САЩ многонационално командване, което следи за спазването на примирието след края на Корейската война.

Разговорът бе организиран и се води с военни представители на Корейската народнодемократична република (КНДР) чрез механизъм, създаден съгласно примирието от Корейската война (1950-1953 г.), заяви генерал-лейтенант Андрю Харисън, цитиран от Ройтерс и БТА. „Безпокоим се най-вече за състоянието на редник Кинг“, добави той.

Припомняме, че на 19 юли бе съобщено, че 23-годишният Травис Т. Кинг, подлежащ на дисциплинарна санкция, е избягал в Северна Корея през границата с Южна Корея.

Кинг е лежал близо два месеца в южнокорейски затвор. Той бил задържан по обвинение в нападение и е бил освободен на 10 юли, след като излежал присъдата си.

Той трябвало да бъде изпратен у дома във Форт Блис, Тексас, където срещу него да бъдат наложени допълнителни военни дисциплинарни мерки и да бъде уволнен от служба.



Според официални представители Кинг е бил отведен на летището и ескортиран до митницата. Но вместо да се качи на самолета, той напуснал летището и по-късно се присъединил към обиколка на корейското гранично село Панмунджом. След това пресякъл границата, която е охранявана, но и често е претъпкана с туристи. Засега не е ясно как Кинг е стигнал до границата и как е прекарал часовете между напускането на летището в понеделник и пресичането на границата ден по-късно.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram