Обвиниха Хънтър Байдън в укриване 1,4 млн. долара данъци. $70 000 дал за лечение на наркозависимост

В четвъртък Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение срещу 53-годишния син на президента на Съединените щати Джо Байдън – Хънтър Байдън за три престъпления и шест нарушения на данъчното законодателство, според обвинителния акт, подаден в Окръжния съд на САЩ, Централен окръг Калифорния. Според съдебните документи, представени в Лос Анджелис, той е обвинен в неподаване на данъчни декларации и неплащане на данъци, укриване на данъци и подаване на невярна или измамна данъчна декларация, съобщава агенция Ройтерс.

Байдън „е участвал в 4-годишна схема за неплащане на поне 1,4 милиона долара начислени федерални данъци, които е дължал за данъчните години от 2016 до 2019 г.“, се казва в обвинителния акт, подаден в Окръжния съд на САЩ в централна Калифорния.

В доклада се казва още, че вместо това Байдън е похарчил тези пари за лични разходи, включително за луксозни хотели, автомобили, дрехи и над 70 хил. долара за рехабилитация на наркомании. Прокурорите твърдят, че между 2016 г. и октомври 2020 г. той е получил над 7 млн. долара общ брутен доход.

Републиканските законодатели постоянно упрекват по-младия Байдън, че използва фамилното си име, за да печели пари в чужбина, като например с Burisma, една от най-големите газови компании в Украйна, където е спечелил 2,3 млн. долара от 2016 до 2019 г. Работил е и в китайски фонд за дялово участие. Баща му Джо Байдън е вицепрезидент на САЩ от 2009 до 2017 г.

Тази година Байдън-младши е обвинен за втори път от специален съветник, който разследва неговите лични и бизнес сделки. Предишните обвинения са за незаконно притежаване на пистолет, както и в два случая на лъжа за употреба на наркотици във федерално заявление при закупуването на пистолета.

През юли се разпадна сделката за признаване на вина между Хънтър Байдън и специалния адвокат Дейвид Вайс, която щеше да заличи обвиненията в притежание на оръжие, а Байдън да се признае за виновен по две данъчни обвинения и да избегне затвора. През октомври той се призна за невинен по тези обвинения в Делауеър – първото наказателно преследване срещу дете на действащ президент на САЩ.

Новите обвинения означават, че Хънтър Байдън теоретично може да бъде съден два пъти през следващата година. Не е ясно кога ще се яви в съда. Ако бъде признат за виновен, Байдън може да бъде осъден на до 17 години затвор. Министерството на правосъдието заяви, че разследването на Байдън продължава.

Въпреки че Белият дом отказа да коментира, президентът Джо Байдън и преди е настоявал, че подкрепя сина си въпреки проблемното му поведение в миналото.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram