Обвиниха французин за планирани атаки срещу чужди туристи

Младият мъж, който беше арестуван в понеделник в Югозападна Франция по подозрения, че планирал атака срещу чужди туристи, беше обвинен официално тази вечер и пратен в предварителния арест, предаде АФП.

22-годишният мъж беше задържан в понеделник в Каркасон, където отишъл с цел да извърши непосредствено насилие. Той беше обвинен в участие в престъпно сдружение. В момента на ареста му полицията открила у него нож и чук.

Мъжът, който приел исляма, е бил следен от антитерористичните служби от месеци заради предполагаема радикализация. След атентатите в Париж през ноември той беше поставен под домашен арест.

Мъжът е роден в Люнел, но е живеел в Тарн, в Южна Франция, смята се, че е психологически нестабилен, че се изолирал от обществото и че се е радикализирал по интернет.

След задържането си той разказал на разпитващите го следователи, че е прекарал доста време в гледане на пропагандни видеозаписи на „Ислямска държава“ и джихадисти интернет сайтове и бил силно впечатлен. Той разказал, че планирал да замине за Сирия, но не успял да събере пари. Затова имал алтернативен план – да действа на френска територия в името на въоръжения джихад. От родния град на задържания около 30 души вече заминаха за Сирия./ БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram