Обвиниха актьора от „Мистър Бийн“ за малкото продажби на електромобили

Британската екоорганизация Green Alliance обвини актьора и комик Роуън Аткинсън от популярния сериал „Мистър Бийн“, че е пречка за усилията на правителството за постепенно премахване на превозните средства, използващи бензин и дизел, до 2035 г. и пълната им замяна с електрически автомобили.

Обръщайки се към Камарата на лордовете във вторник, представител на групата заяви, че статия, написана от Аткинсън във вестник „Гардиън“ през юни 2023 г., е „една от най-вредните статии“ за нетната нулева кауза и приемането на електромобили от обществеността. Нетната нула е планът за нула въглеродни емисии до 2050 г., приет от Великобритания и ЕС.

В своята статия Аткинсън, който описва себе си като „автомобилен човек“ и ранен ползвател на електромобили, заявява, че макар да се е радвал на електрическата си кола, той все повече се чувства „измамен“ по отношение на твърденията, че електромобилите са „екологична панацея“.

Актьорът критикува използването на литиево-йонни батерии в електромобилите, позовавайки се на изследвания, според които емисиите на парникови газове по време на производството на електрически автомобили са със 70% по-високи, отколкото при производството на бензинови. Основният виновник, посочва Аткинсън, са „абсурдно тежките“ батерии, за които се смята, че издържат само до 10 години. „Изглежда перверзен избор на хардуер, с който да се води борбата на автомобила срещу климатичната криза“, пише той.

Аткинсън предположи, че необходимостта от електрически превозни средства като решение на климатичната криза може да бъде отхвърлена чрез насърчаване на шофьорите да спрат да купуват нови автомобили на всеки три години и да запазят превозните си средства за по-дълго време. Причината е, че производството им е свързано с отделянето на въглеродни емисии и затова хората трябва да се мотивират да не си сменят колите с нови толкова често. Друго решение, предложено от актьора, е проучване на начини за увеличаване на използването на по-чисти синтетични горива.

„Чувствам, че меденият ни месец с електромобили е към края си и това не е лошо“, пише актьорът.

В писмото си до комисията по околна среда и изменение на климата в Камарата на лордовете, групата за натиск на Зеления алианс настоява, че възгледите на Аткинсън са подвеждащи и предполага, че опасенията му относно електромобилите са били „напълно развенчани“.

Други проблеми, според Зеления алианс, възпрепятстващи постепенното премахване на превозните средства с двигатели с вътрешно горене, включват недостатъчна инфраструктура за зареждане, високи цени на новите електромобили в сравнение с техните бензинови и дизелови алтернативи и „липсата на ясни, дългосрочни послания от правителството“.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram