Нов дипломатически скандал! Киев привика българския посланик заради думите на Радев, че Крим е руски

Нов дипломатически скандал избухна в последните 24 часа в разгара на президентската кампания.

Украинското външно министерство извика тази сутрин българския посланик в Киев Костадин Коджабашев във връзка с изказването на президента Румен Радев за Крим.

На срещата е било предадено несъгласието на Украйна с изказването на президента Румен Радев по време на снощния предизборен дебат, в което той каза по повод статута на Крим „В момента е руски, какъв да е“.

По време на снощния дебат претендентът за президентския пост проф. Анастас Герджиков настоятелно попита опонента си Румен Радев:

 „Не чух какъв е Крим…“, няколко пъти зададе въпроса си Герджиков

– „В момента е руски, какъв да е“, отвърна натъртено Радев.

В съобщение на Външното министерство на Украйна тези думи на българския президент са определени като некоректни и недопустими.


„Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и рязко противоречат на официалната позиция на София в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава в нейните международно признати граници. Очакваме българският президент Румен Радев да опровергае изказването си вчера“, се казва още в текста.

Според министерството посланик Коджабашев е уверил правителството на Украйна в „непоколебимата позиция на България за подкрепа на териториалната цялост на Украйна, включително Крим като неразделна част от територията на нашата държава, и усилията за деокупация на полуострова, в частност чрез участието на България в Кримската платформа“.

Това е вторият външнополитически скандал, породен от президентската надпревара за по-малко от 24 часа.

Снощи Анкара привика българския посланик в Турция, заради протеста пред турското посолство в София, където привърженици на Радев атакуваха сградата, замеряйки я с домати и ябълки и скандирайки нецензурни думи за турския президент и служители на посолството.

Протестът се събра само няколко часа, след като силовият вицепремиер и служебен вътрешен министър Бойко Рашков обвини Турция, че се е намесила в изборите в страната ни, а МВнР извика турския посланик и изрази очакване турските институции да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, свързани с изборния процес в България.

Реакцията на Анкара не закъсня. Късно снощи, след 22 ч., българският посланик в Турция Ангел Чолаков е бил извикан на спешна среща в Министерството на външните работи на Турция, заради твърдения на София, че Турция се намесва във вътрешните работи на страната.

Турското външно министерство отхвърли твърденията, че българските избиратели са били манипулирани от турските власти по време на президентските и парламентарните избори в България на 14 ноември.

Министерството намира за неуместно, че посланикът на Турция в София е бил извикан спешно от българското външно министерство и е бил обвинен в „неоснователни“ твърдения.
На посланик Чолаков е връчена нота, съдържаща разяснения по тези въпроси.

В дипломатическата нота е изразена и реакцията на Турция по отношение на неуместните демонстрации и поведение на граждани пред посолството ѝ в София.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram