Нова евакуация в Канада заради пожара в град Форт Макмъри

Евакуирани жители на Форт Макмъри, блокирани в миньорски лагери, бяха принудени да преминат през опустошения град за да се отдалечат от бедствието.
Официални лица предупредиха, че пожарът скоро може да удвои мащаба си, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Горски пожар избухна в неделя в провинция Алберта и заради вятъра и топлото време се разпростря на площ от 101 000 хектара.

Пожарът принуди около 90 000 души да напуснат домовете си. Целият град Форт Макмъри, който има важно място в канадския добив на петрол от петролни пясъци, бе евакуиран. Около 1600 сгради са разрушени, като загубите се изчисляват на девет милиарда канадски долара.

Властите искат да преместят около 25 000 души, които избягаха на север от града, тъй като продоволствията в импровизирания лагер се изчерпват, а е възможно пожарът да обхване и този район.

Близо 1500 автомобила тръгнаха около 4 ч. местно време в петък в групи от по 50 коли, ескортирани от полицията и армията. Военни хеликоптери следяха от въздуха за потенциални опасности, а полицията организира спомагателни станции за зареждане с гориво, за да подсигури придвижването на колоната.

Властите планират също да евакуират около 8000 души по въздуха. По-рано през седмицата повечето евакуирани се насочиха на юг с автомобилите си в бавно движеща се колона, която остави мнозина на пътя, след като бензинът им свърши.

Други жители избягаха северно от града, но в петък бяха принудени да прекосят отново Форт Макмъри по магистрала 63, докато пламъците продължиха да поглъщат нови територии.

Според някои оценки около една трета от доставките на петрол в Канада са засегнати от горския пожар, тъй като енергийните компании спряха работа.

Над 1200 пожарникари се борят с пламъците в провинция Алберта, подпомагани от над 100 хеликоптера и повече от 20 самолета-цистерни. Премиерът на провинция Алберта Рейчъл Нотли заяви, че щетите във Форт Макмъри са значителни и градът не е безопасен.

Агенция ТАСС съобщава, че заради горски пожари е започнала евакуация и в съседната провинция Британска Колумбия. Около 1000 души са евакуирани заради пламъци, които са се разпрострели на площ от 30 000 хектара в северната и североизточната част на провинцията./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram