Не спират кръвопролитията между израелци и палестинци

Двама палестинци са загинали при сблъсъци с израелските сили в събота, след като армията отцепи дома на нападател след насилие заради наложените от Израел мерки за сигурност в Стария град на Йерусалим, информира АФП.

В понеделник Съветът за сигурност ще проведе разговори при закрити врата във връзка с възникналото насилие в Йерусалим. Египет, Франция и Швеция поискаха спешно свикване на заседание, за да открият начини за деескалация на ситуацията.

Смъртните случаи бяха последвани от кръвопролития в петък, когато 19-годишен палестинец уби трима израелски заселници в Западния бряг, а трима палестинци загинаха при сблъсъци с израелските сили за сигурност.

В събота палестински младежи хвърляха камъни и коктейли „Молотов“,докато армията използва булдозер, за да затвори селото на 19-годишния нападател в Западния бряг и за да се подготви за събарянето на жилището.

Израел често наказва семействата на нападатели със събаряне или блокиране на домовете им, въпреки че според правозащитници това граничи с колективно наказание.

Полицията обяви, че са възникнали сблъсъци в Източен Йерусалим и други палестински села на Западния бряг, пояснявайки, че са предприети мерки за борба с безредиците.

Палестинското здравно министерство съобщи, че на пропускателния пункт „Каландия“ между Западния бряг и Йерусалим най-малко 8 палестинци са ранени. Ведомството допълва, че един палестинец е загинал от получените наранявания при сблъсъци в Източен Йерусалим. Пояснява се, че 17-годишен е бил застрелян от израелските власти в Ал Азария. Друг 18-годишен палестинец е загинал след избухване на коктейл „Молотов“.

В същото време агенцията за вътрешна сигурност на Израел информира, че са задържани 25 души от „Хамас“. Сред задържаните има „високопоставени представители“ на групировката. Действията са част от превантивни мерки на фона на „напрежението около Храмовия хълм„, допълват израелските силови органи.

Израелската армия съобщи, че ракета е била изстреляна към Израел от Газа, но е избухнала във въздуха. Няма пострадали хора. Никой не е поел отговорност за изстрелването на ракетата.

Насилието възникна, след като Израел въведе мерки за сигурност, включително разположи метал детектори на входа на „Харам ал Шариф“, известно от евреите като Храмовия хълм, преди петъчните молитви. Еврейската държава прибягна до мерките, след като при нападение с пистолет и нож бяха убити двама израелски полицаи на 14 юли.

В същото време израелската армия съобщи, цитирана от АП, че е извършила арести на Западния бряг. Задържани са 29 души, включително девет членове на „Хамас“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram