Напрежение между Китай и Южна Корея заради COVID-ограниченията

Китайското посолство в Южна Корея спря издаването на краткосрочни визи за посетители от Южна Корея, което е първият ответен ход срещу страните, които налагат ограничения за пътуващите заради бума на COVID-19 в Китай, предава Ройтерс.

Посолството ще коригира политиката в зависимост от премахването на „дискриминационните ограничения за влизане“ в Южна Корея срещу граждани на Китай, се казва в официалния акаунт в WeChat.

Съобщението идва ден след като вторият по ранг китайски дипломат Чин Ган изрази загриженост относно ограниченията в телефонен разговор с южнокорейския си колега Парк Джин, според външното министерство на Китай.

Миналата седмица южнокорейската полиция проследи китаец, който изчезна, докато чакаше карантина, след като даде положителен тест за COVID-19 при пристигането си.

Инцидентът предизвика безпокойство в Южна Корея относно разпространението на вируса от Китай, след като Пекин внезапно изостави твърдата си политика на „нулев COVID“ и отвори границите си въпреки широкото разпространените на инфекциите в страната.

В понеделник бе съобщено, че близо 90% от хората в Хенан, третата по население провинция в Китай, вече са заразени с COVID-19Това съобщиха местните здравни власти, цитирани от БиБиСи. Държавният служител Кан Куанчен разкри, че заразените в провинцията са около 88.5 милиона души.

Кан не уточни времева линия кога са се случили всички инфекции. По думите му посещенията в клиниките за лечение на треска в провинция Хенан са достигнали своя връх през декември. Броят на случаите за провинция Хенан е в ярък контраст с данните за COVID-19 от централното правителство. Според официални данни само 120 000 души в страната с население от 1,4 милиарда са били заразени, a 30 са починали след промяната на Covid политиката.

След като масовите тестове вече не са задължителни, правителствените данни вече не отразяват истинския мащаб на епидемията. Други местни и провинциални служители също предоставят данни, много различни от тези от централното правителство.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram