Най-малко 16 души са загинали и 55 са ранени след вчерашното нападение в Могадишу

Сомалийските власти съобщиха днес, че най-малко 16 души са загинали и 55 са ранени при вчерашното нападение с кола бомба и стрелба срещу хотел в центъра на Могадишу. В района и днес се чува стрелба, предаде Ройтерс.
Ислямистката групировка „Аш Шабаб“, която е свързана с Ал Каида, пое отговорността за атаката срещу хотел „Амбасадор“. Сред загиналите има двама депутати.
„Досега имаме потвърждение, че са загинали 16 души, повечето мирни граждани, а 55 са ранени“, каза пред Ройтерс майор Нур Мохамед от полицията.
Той посочи, че стрелбата в хотела започва да затихва. „Подозираме, че на покрива не е безопасно. Силите за сигурност са се разположили на периметър от първия до четвъртия етаж.“
Правителствените сили отцепиха всички главни пътни артерии в района на хотела.
Очевидец заяви пред Ройтерс, че все още се чува откъслечна стрелба откъм пететажната сграда, която е понесла сериозни щети.
Роднини се събират в болници и в района на хотела и търсят своите близки. Предполага се, че в сградата има хора, хванати в капан.
Очевидец каза пред Ройтерс, че чул човек да крещи от петия етаж: „Моля спасете ме“.
„Аш Шабаб“ бе изтласкана от Могадишу от мироопазващите сили на Африканския съюз (АМИСОМ) през 2011 г. Тя обаче остава сериозна заплаха в Сомалия, където често извършва нападения с цел сваляне на подкрепяното от Запада правителство, отбелязва Ройтерс.
„Аш Шабаб“ стоеше и зад атаки с жертви в Кения и Уганда. И двете страни участват с войски в мироопазващите сили на Африканския съюз в Сомалия./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram