Най-големият кошмар на ЕС печели изборите в Нидерландия. Какво следва?

Според прогнозите антиислямският и евроскептичен радикал Герт Вилдерс ще бъде шокиращият победител на изборите в Нидерландия. След като почти всички гласове са преброени, в драматичен резултат, който ще зашемети европейската политика, неговата Партия на свободата (PVV) ще спечели около 37 от 150-те места в парламента – над два пъти повече, отколкото на изборите през 2021 г., сочат екзитполовете.

Прогнозите са, че алиансът на лейбъристите и зелените на Франс Тимерманс ще заеме второ място, като спечели 25 места – голям скок от сегашните 17, пише „Politico“. Дилан Йешилгьоз, наследникът на напускащия премиер Марк Рюте начело на десните либерали VVD, претърпя тежки загуби и според първите резултати е на път да вземе 24 места, с 10 по-малко от преди.

Победата на Вилдерс ще постави Нидерландия на пътя – потенциално – към драматична промяна на посоката след четирите последователни правителства на Рюте. Въпросът сега обаче е дали някоя друга партия е готова да се присъедини към Вилдерс, за да сформира коалиция. Въпреки че се очертава като най-голямата партия, той ще се бори да намери общо мнозинство в парламента.

В свой анализ изданието нарича Герт Вилдерс най-големият кошмар на Европейския съюз.

Една от репликите на Герт Вилдерс, с която той подстрекава холандските избиратели, ще преследва Брюксел повече от всяка друга: референдум за напускане на ЕС.

Седем години след като британците гласуваха за Брекзит, т.нар. гласуване на Nexit беше основна идея на в крайна сметка успешното предложение на крайнодесния лидер в Нидерландия.

И макар че през последните седмици Вилдерс смекчи антиислямската си реторика, няма признаци, че иска да отслаби евроскептицизма си след шокиращата си изборна победа.

Дори и холандските избиратели да не бъдат убедени да последват британците от ЕС – а социологическите проучвания сочат, че това е малко вероятно – има всички признаци, че ръководеното от Вилдерс правителство в Хага все пак ще бъде кошмар за Брюксел, казва изданието.

Едно място за Вилдерс на масата на срещите на върха на ЕС би променило динамиката, наред с други крайнодесни и националистически лидери, които вече заемат позиции. Изведнъж политиките, вариращи от действия в областта на климата до реформата на ЕС и оръжията за Украйна, ще бъдат подложени на обсъждане и дори на промяна.

След обявяването на резултатите от екзитполовете потенциалните дясноцентристки партньори не изключват възможността да сформират коалиция с Вилдерс, който се очертава като ясен победител. Това се случва въпреки факта, че през последните 10 години той е държан настрана от центристите.

От своя страна 60-годишният ветеран изглежда е напълно сериозен да вземе властта сам този път.

Откакто заместничката на Марк Рюте като лидер на VVD Дилан Йешилгьоз посочи в началото на кампанията, че евентуално би могла да започне коалиционни преговори с Вилдерс, лидерът на крайната десница работи усилено, за да изглежда по-разумен. Той отслаби някои от най-острите си позиции, особено по отношение на исляма – като например забраната на джамиите – като заяви, че има по-големи приоритети за решаване.

В сряда вечерта, когато резултатите вече бяха готови, Вилдерс беше по-ясен: „Много добре разбирам, че партиите не искат да бъдат в правителство с партия, която иска противоконституционни мерки“, каза той. „Ние няма да говорим за джамии, корани и ислямски училища“.

Дори ако Вилдерс е склонен да се откаже от искането си за референдум в ЕС в замяна на властта, победата му все пак ще разтърси институциите на ЕС.

И ако центристките партии се обединят, за да не допуснат Вилдерс – отново – по-късно може да се наложи да платят цената на разгневените нидерландски избиратели.

Лидерът на Brexit Найджъл Фараж показа във Великобритания, че не е необходимо да си на власт, за да имаш силно влияние, припомня „Politico“.


Ветрове на промяната

Миграцията беше доминираща тема на изборите в Нидерландия. За политиците от ЕС тя продължава да е актуална. Тъй като броят на мигрантите продължава да нараства, нараства и подкрепата за крайно десните партии в много страни в Европа.

Миналата година в Италия Джорджа Мелони спечели властта за своята партия „Италиански братя“. Във Франция Националният съюз на Марин Льо Пен остава мощна сила, на второ място в социологическите проучвания. В Германия „Алтернатива за Германия“ също се изкачи на второ място през последните месеци.

В победната си реч Вилдерс обеща да се справи с това, което той нарече „цунамито от бежанци“, връхлетяло Нидерландия.

„Основните причини, поради които гласоподавателите подкрепиха Вилдерс на тези избори, е неговата антиимиграционна програма, следвана от позициите му по отношение на кризата с разходите за живот и позицията му в областта на здравеопазването“, каза Сара де Ланге, професор по политика в Амстердамския университет. Основните партии „легитимираха Вилдерс“, като превърнаха имиграцията в ключов въпрос, каза тя. „Избирателите може да са си помислили, че ако това е въпросът, за който става дума, защо да не гласуват за оригинала, а не за копието?“.

За левицата светъл лъч в Холандия беше силното представяне на добре организирания съюз между лейбъристите и зелените.

Франс Тимерманс, бившият заместник-председател на Европейската комисия, събра подкрепа зад себе си. Но дори и тази обща листа не успя да се доближи до резултата на Вилдерс.

През юни следващата година 27-те държави от ЕС ще проведат избори за Европейски парламент.

В същия ден, в който избирателите избират своите членове на ЕП, в Белгия ще се проведат общи избори. Лидерът на крайнодясната фламандска независимост Том ван Грикен, който също се стреми към голям пробив, поздрави Вилдерс: „Партии като нашата са на път да се наложат в цяла Европа“, каза той.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан също празнуваше: „Ветровете на промяната са тук!“.

ФрогНюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram