Над 20 хиляди са вече жертвите на смъртоносния трус, доброволците ни спасиха петима – СНИМКИ

Над 20 хиляди станаха жертвите в Турция и Сирия след земетресенията, съобщават репортерите на NOVA. Спасителните операции продължават, откриват се още оцелели. На терен денонощно работят около 100 хиляди спасители от десетки държави. Дейността им обаче е затруднена – липсва тежка техника и превозни средства, задръстванията по пътищата са огромни, ниските температури в района също създават проблеми.

Междувременно, от Националната асоциация на доброволците в Република България обявиха от турския град Кахраманмараш, че са открити живи петима души, затрупани от руините. Операцията по изваждането им продължава и в момента. Снимките бяха разпространени във Фейсбук.

„И днес се надяваме на щастлива развръзка. Снощи в късните часове открихме признаци на живот в една от срутените сгради. Заедно с полския екип и местни жители работихме цяла нощ на това място“, разказа пред bTV Калоян Дончев, ръководител на нашите спасители в Турция. Тази сутрин той е пристигнал пред съборената сграда, от която снощи се чуват звуци на живот. „Местни жители дойдоха и ни сигнализираха, че чуват гласове. Отидохме с апаратурата, с която разполагаме и която може да усилва такива звуци. Полският екип също потвърди с кучетата. Сега ще извършим смяна на екипа, досега на място работеше друг“, обясни българският спасител. „Тук има изключително много хора. Когато се прави прослушване и се даде сигналът за спиране и тишина, поне 1000 човека, които са на място, притихват с надеждата да чуят нещо и да достигнат до някого“, коментира още той.

В събота от България ще тръгне нова група доброволци, сред които ще има лекари и медици. Двете държави имат нужда от палатки, одеяла, генератори и отоплителни уреди.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram