Над 130 българи все още чакат напразно спасителен самолет, такъв може и въобще да няма

Ситуацията с блокираните българи в Израел става все по-тревожна, а хората започват да се отчайват, тъй като надеждата им за спасителен полет от българска страна, който да ги евакуира се изпарява. 

В паниката си много хора се втурнаха към летището вчера вечерта, без да имат потвърдена информация, че ще бъдат евакуирани с български самолет. Над 30 човека, сред които майки с деца и бебета са прекарали нощта на летището, научи ФрогНюз от свои източници.


В сряда МВнР чрез Посолството на Република България в Тел Авив и Дирекция „Ситуационен център“ успя да осигури  57 места за български граждани в полет на частна авиокомпания. Как са били подбрани точно тези хора при положение, че има още над 130 души, които чакат и защо само те са били уведомени, не се знае, недоумяват хората. 


Пред медията ни част от блокираните сънародници разказаха, че вчера са започнали да получават поетапни обаждания от МВнР с информация, че за днес ще бъде осигурен полет за всички, които не могат да напуснат държавата. Информацията, която са дали днес от Ситуационния център обаче е различна, спасителен самолет от българска страна на този етап не се предвижда. 


В отчаянието си хората са започнали да търсят варианти да летят до други държави, за да могат да избягат от клопката. Летище „Бен Гурион” към този момент е пълно с хора, които също искат да се измъкнат от ужаса и възможността нашите сънародници да отпътуват със самолет за където и да било е минимална. Другият проблем е, че полетите масово се канселират.


Същевременно излезе информация, че след по малко от 24 часа летището може да бъде затворено, което ще направи евакуацията на хората още по-сложна.


Пуснахме запитва до МВнР затова как ще се гарантира безопасното извеждане на нашите сънародници от Израел, до този момент отговор така и не сме получили.

Очаквайте подробности!


Източник: ФрогНюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram