Мъск сравни идеята за влизане на Украйна в НАТО с ядрен апокалипсис

Илон Мъск смята, че влизането на Украйна в НАТО ще бъде началото на филм за ядрен апокалипсис, съобщава ТАСС.

„Това буквално е началото на филм за ядрен апокалипсис“, написа той в социалната мрежа X (бивш Twittet) под публикация с видеозапис на реч на Антъни Блинкен и украинския външен министър Дмитрий Кулеба, по време на която шефът на Държавният департамент заяви, че Украйна „ще стане член на НАТО“.

Мъск приложи към коментара си линк към откъс от игралния филм „На другия ден” (1983) с кадри от измислена ядрена война между СССР и САЩ. В сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори, че Украйна трябва да стане член на алианса, но каза, че не знае кога ще стане това.

През септември 2022 г. Украйна подаде молба за ускорено присъединяване към НАТО, а на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли 2023 г. получи уверения, че ще бъде приета, „когато бъдат изпълнени необходимите условия“. Не е посочена дата за приемането ѝ. Сега организацията включва 32 държави: почти всички европейски страни, Канада, САЩ, Турция. Босна и Херцеговина участва в програмата за приемане на нови членове в алианса. За да влезе в НАТО, една страна трябва да изпълни условия по индивидуален план, да няма териториални спорове и да приведе въоръжените си сили в съответствие със стандартите на алианса.

Източник: „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram