Мъж, обявен за мъртъв, се събуди малко преди аутопсията си

Преди няколко години испанските затворнически власти бяха доста озадачени, след като затворник, който бил обявен за мъртъв от трима лекари, се събуди в моргата, само няколко часа преди да започне собствената му аутопсия.

Затворникът, Гонсало Монтоя Хименес, бил намерен в безсъзнание в килията си по време на рутинна сутрешна поименна проверка на 7 януари 2018 г. Той е прехвърлен в моргата на болница в чувал за трупове, когато патолозите чуват нещо странно.

Хъркане, което идвало от вътрешността на чувала.

Хименес, който излежавал присъда за грабеж в крилото с максимална сигурност на централния затвор в Астурия, първо бил посетен от двама дежурни лекари в затвора, след като е намерен да седи на стол в килията си в безсъзнание, без видими признаци на насилие.

Лекарите не усещат признаци на живот у него и го обявяват за мъртъв, а час по-късно съдебен лекар инспектира тялото, съгласява се с първите оценки на колегите си и издава трети протокол за смърт.

Едва по-късно в моргата патолозите осъзнават, че нещо се е объркало ужасно много

До този момент Хименес вече е прекарал известно време в хладилно помещение, за бъде запазено тялото му, а кожата му е била маркирана със скалпел като подготовка за предстоящата му аутопсия.

В този момент „трупът“ внезапно се раздвижил.

„Съдебните лекари започнали да чуват шумове, идващи от чувала. Монтоя не бил мъртъв. Тъкмо обратното. Патологът отворил чантата и намерил затворника… жив“, пише в статия от онова време в „Ел Еспаньол“.

Впоследствие Хименес е преместен под охрана в друга болница, за да се възстанови от мистериозния си епизод, и в крайна сметка беше съобщено, че е в стабилно състояние, но затворническите власти нямат никаква идея как изобщо се е стигнало до тази случка.

„Не мога да коментирам случилото се в Института по правна медицина“, каза говорител на испанската служба за затвори пред медиите, „но трима лекари са видели клинични признаци на смърт, така че в момента все още не е ясно защо точно се е случило това“.

Ден преди Хименес да бъде намерен „мъртъв“, той се оплакал, че се чувства зле и макар да не се знае точно какво е причинило състоянието му, служителите описват тялото му като показващо признаци на цианоза – пурпурно обезцветяване на кожата, причинено от лошо кръвообращение или липса на кислород – в допълнение към вкочаняването на тялото му

Служители на болницата казаха на испанските медии, че

фалшивата смърт може да бъде случай на каталепсия.

Не е ясно как Хименес е станал каталептичен, въпреки че затворникът е имал епилепсия и приема лекарства за това състояние, но семейството му каза, че не винаги е било лесно той да се придържа към графика си за лекарства в затвора.

В болницата на Хименес му трябват 24 часа преди да се върне в съзнание в интензивното отделение и да започне да говори. Когато „мъртвецът“ се събудил, той попитал дали може да види жена си.

Вести бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram