Мнозинство от бразилските сенатори ще гласуват за импийчмънт на Дилма Русеф

Мнозинството от бразилските сенатори днес обявиха, че ще подкрепят продължаването на процеса на импийчмънт на президента Дилма Русеф, съобщиха Франс прес и ТАСС. В изказванията, предшестващи окончателното гласуване, 41 сенатори в 81-членната горна камара на бразилския парламент заявиха, че са за временно отстраняване на държавния глава от длъжност.
Заседанието на бразилските сенатори започна вчера сутринта. Очаква се те да гласуват до няколко часа дали да отстранят временно от длъжност Русеф, която е обвинена в манипулиране на държавните финанси.
Русеф ще направи изявление към 16 ч. българско време, преди да напусне президентския дворец „Планалто“, съобщи за АФП пиар отделът на управляващата от 13 години Партия на трудещите се.
Депутати и активисти ще се съберат по-късно днес пред президентството по призив на партията под лозунга „Не приемаме нелегитимно правителство“.
Първата жена президент на Бразилия ще отседне с майка си в резиденцията „Алворада“, докато трае процесът срещу нея.
Постът на Русеф ще бъде зает от вицепрезидента Мишел Темер. Той ще направи обръщение към нацията в 21 ч. българско време от президентството, съобщи местен новинарски сайт. Очаква се той да обяви част от състава на своето правителство./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram