Мицотакис: Гърция няма да предостави на Украйна танкове „Леопард 2“

Гърция няма да предостави произведени в Германия танкове „Леопард 2“ на Украйна, заяви във вторник премиерът на страната, като се аргументира, че Атина вече е предоставила на Киев значителна военна подкрепа, включително бронетранспортьори, съобщава Анадолската агенция.

„Няма да предоставим танкове „Леопард 2″ по простата причина, че те са абсолютно необходими за нашата отбранителна позиция“, заяви Кириакос Мицотакис пред японската информационна агенция Nikkei Asia.

„Също така винаги сме давали ясно да се разбере, че сме готови да подкрепим Украйна, но не за сметка на нашите отбранителни способности“, добави той.

На 25 януари САЩ обявиха, че ще изпратят на Украйна танкове „Ейбрамс“, а Германия заяви, че ще ѝ достави танкове „Леопард 2“, а също така ще позволи на съюзниците да изпратят в Киев свои бронирани машини, произведени в Германия.

От известно време Украйна настояваше за танковете, както и за други оръжия като ракети с голям обсег на действие, с аргумента, че те са необходими за отблъскване на очакваната руска офанзива тази пролет.

По отношение на продължаващото напрежение между Атина и Анкара Мицотакис заяви, че то е свързано с изборите в Турция, които се очаква да се проведат на 14 май. „Не се притеснявам от възможен конфликт“, добави той.

Турция, която е член на НАТО от повече от 70 години, се оплаква от многократните провокативни действия и реторика на Гърция в региона през последните месеци, включително въоръжаване на острови в близост до турските брегове, които са демилитаризирани съгласно договорните задължения. Анкара твърди, че тези действия осуетяват добросъвестните ѝ усилия за постигане на мир.

Източник: aa.com.tr, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram