Милен Велчев: Евровалута ще бъде насочена за обмяна в рубли

Евровалута ще бъде насочена за обмяна в рубли. Това не означава тотална смяна на условията за търговия с газ, а е механизъм за това Русия да гарантира за себе си, че тези средства няма да бъдат замразени. Това обясни пред БиТиВи бившият финансов министър Милен Велчев в кабинета на Тройната коалиция.

Според него категоричното изявление на руския президент Владимир Путин, че Русия ще продава газ на неприятелски страни (сред които и България – б.р.) само в рубли като политически изявления за вътрешна аудитория. Подобно е мнението и на икономиста Лъчезар Богданов.

„България нито има рубли, нито има желания да има рубли, нито да плаща с тях. Очаквам плащанията да бъдат през една или друга банка, която ще ги обменя, каза Велчев.

България не може да си позволи спиране на руския газ, но ако можеше да си позволи, щеше да приложи контрамярка, смята той.

Като алтернативи на руския газ той обясни, че са – азерския газ, от друга страна – втечнения газ. Трябва да разбираме добре, че България не е прекалено зависима от газа като суровина. Не можем съвсем без него, защото е важен за индустрията. Енерговъзобновяемите източници могат в един момент да заместят газа, но не изцяло, каза Велчев.

Никой не печели от войната, може да се говори кой губи повече или по-малко. Русия като изолиран участник са по-големи, но и загубите на запада не са символични. Русия е прекалено голяма икономика, за да очакваме, че ще изпадне като Куба или Венецуела. Тя би могла да пренастрои вътрешните си процеси, обясни Милен Велчев.

За българската икономика той очакват тя да расте и да не паднем в рецесия.

Инфлацията зависи от това до колко ще продължат военните действия в Украйна. Ако тя продължи инфлацията може да е на тези нива. При завършване на войната очаквам цените на храните и енергоизточниците да спадат, каза той.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram