Меркел призна: ЕС няма план „Б“, ако Ердоган пусне мигрантите към Европа

Европейският съюз (ЕС) няма „план Б“, ако турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпълни заканата си да отвори северната граница на страната си, пускайки мигрантите към Европа.

Това призна германският канцлер Ангела Меркел, призовавайки ЕС и Турция да спазват задълженията си един към друг, предаде Ройтерс.

Тя опита да охлади страстите между Брюксел и Анкара ден, след като Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС в знак на протест срещу чистката на опозиционери, предприета след опита за преврат срешу Ердоган през юли.

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще отвори границите за мигранти, които според споразумението с ЕС трябваше да удържа на турска територия в замяна на обещанието за ускоряване на преговорите за членство в ЕС, визова либерализация за турски граждани и финансова помощ.

„Споразумението с Турция за бежанците, по мое мнение, е от взаимен интерес и за двете страни. Ето защо ние като европейци трябва да спазваме задълженията си, а Турция трябва да прави същото“, каза Меркел по време на регионална конференция на нейната партия Християндемократически съюз.

На въпрос на член на партията – дали има алтернативен план в случай, че споразумението с Анкара за бежанците се провали, Меркел призна, че „план Б“ не съшествува./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram