Макрон с извод от безредиците: Семейството да си върне авторитета

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция трябва да се съсредоточи върху възстановяването на реда и укрепването на авторитета на родителите, в отговор на бунтовете, които разтърсиха френските предградия миналия месец, предаде „Политико“.

„Урокът, който извличам, е ред, ред, ред. Нашата страна се нуждае от връщане на авторитета на всяко ниво и на първо място в семейството“, каза Макрон по време на интервю за френските канали TF1 и France 2 в понеделник.

Миналия месец фаталната стрелба по 17-годишния Наел М. от северноафрикански произход по време на полицейска проверка предизвика няколкодневни безредици в по-бедните предградия на Франция, като протестиращи младежи често се насочваха към символи на френската държава като училища, полицейски участъци и дори библиотеки.

Размириците предизвикаха дебат за разклатения авторитет на родителите, като членове на правителството предупредиха, че родителите ще трябва да плащат за щетите, причинени от децата им.

Според френския президент средната възраст на младежите, арестувани по време на бунтовете, е била 16 години и огромното мнозинство са идвали от „крехка семейна среда“ като семейства с един родител или домове за грижи.

Въпреки че Макрон беше неясен за мерките, които планира, той обеща да „накара семействата да действат по-отговорно и да помогне на други семейства, които срещат трудности“.

Позицията вероятно ще се хареса на френските консерватори и крайната десница, които призоваваха за твърд отговор на хаоса в предградията.

Коментарите дойдоха няколко дни след промени в правителството, при които Елизабет Борн запази позицията си на министър-председател и бяха назначени нови министри на здравеопазването и образованието.

Източник: dnevnik.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram