Македония пред исторически избор

На 19 октомври Македония се изправя пред съдбоносен избор – вотът на депутатите за конституционни промени в парламента. Промените са част от имплементацията на Договора от Преспа за разрешаване на спора за името на Македония.

Правителството предлага добавяне на прилагателното Северна в името на Република Македония и това да се направи в целия текст на Конституцията на страната преди думата Македония. Измененията в преамбюла на Конституцията се предлагат, за да се спази договорът с Гърция и да се променят двама членове. Правителството предлага изменения в по-твърда гранична гаранция в член 3 от Конституцията, която вече беше изменена през 1992 г.

„ С новия проект ще се декларира зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави и с това ще се уточнява твърда гаранция за трайността на границите и че Република Македония няма териториални претенции. Това ще означава защита на териториалната цялост на Република Македония и съседните страни“, каза говорителят на правителството Миле Бошняковски.

Правителството също така предлага изменение на член 49 от Конституцията за грижи за македонците и диаспорите в чужбина, който също бе изменен през 1992 г. „С промяна в конституцията сега ще се декларират грижи за културните, икономическите и социалните права на членовете на македонския народ и всички наши граждани в чужбина, без това да означава намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи във всякаква форма и поради каквато и да е причина“, каза Бошняковски.

За приемането на конституционните промени са необходими 2/3 мнозинство в парламента или 80 народни представители в 120-местния парламент. Управляващото мнозинство на премиера Зоран Заев разполага със 72 депутати. За да бъдат приети промените за тях ще трябва да гласуват и народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Нейният лидер Християн Мицкоски все още отстоява позицията, че партията му не трябва да гласува в подкрепа на промените.

Премиерът Зоран Заев подчерта, че сега най-голямата отговорност за бъдещето на страната е в ръцете на законодателите. Той призова всички да гласуват по свой избор, особено тези, които се колебаят и мислят как да гласуват. Заев на няколко пъти каза, че ако не се стигне до приемане на промените, в страната ще бъдат организирани предсрочни парламентарни избори. Според него неприемането на решение за промени в Конституцията ще хвърли Македония в изолация и ще възстанови политическите травми, които страната е преживяла през последните 27 години и особено през последните няколко години.

БГНЕС

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram