Красивата, талантлива и нещастна Вирджиния Уулф – 135 г. от рождението й

Красивата, талантлива и нещастна Вирджиния Уулф – 135 г. от рождението й
Тя наследила красотата от родителите си – била висока, стройна, нежна и елегантна. Имала черти на класическа красавица. Правела впечатление на човек не от този свят, което е причина за отчуждението й от хората. Имала сложен характер, понякога просто непоносим. Изведнъж започнала да чува гласове, започнали да й се появяват халюцинации. По няколко месеца прекарвала в клиники за психично болни. Преживяла 4 силни нервни пристъпа. На 25 г. се включила в кръжока „Блумсбери“ в Кембридж, основан от баща й, в който правела впечатление с остроумието и въображението си. Омъжила се на 30 г. за писателя Ленард Уулф. Работела много, всяка година публикувала по един роман. На 40 г. била вече изключително популярен романист. По време на войната изпаднала за пореден път в тежка криза. Почувствала, че няма повече сили да издържа на нервни припадъци, напълнила джобовете си с камъни и се хвърлила в реката Оуз близо до дома й. Била на 59 г. Годината била 1941-ва. Ленард Уулф я погребва под едно дърво в градината на къщата им в Родмел, Съсекс. Много е изписано за сексуалния живот на писателката, вкл. и това, че когато била на 6 г., братята й от първия брак на майка й Джералд и Джордж, започнали да интимничат с нея, а по-късно Джордж посещавал спалнята й. Вирджиния понасяла това до 22-та си година. Смята се, че това е една от причините тя да харесва жени, с някои от които имала много романтични отношения. Имала 10-годишна връзка с Виктория Саквил-Уест, по-известна като Вита, която Уулф е описала в романа си „Орландо“. Независимо, че съпругът й я възприемал като студена жена, двамата имали много силна връзка – заедно основават издателството „Хогарт прес“, в което са отпечатани повечето творби на Вирджиня Уулф. Писателката се посветила на литературна дейност, въпреки че мечтала за добро семейство и деца. В предсмъртното си писмо тя написала на мъжа си: „Всичко в мен се разруши, освен вярата в твоето чистосърдечие. Не мога да си позволя да продължа да съсипвам живота ти повече. Никои други двама души не биха могли да познаят щастие, по-голямо от нашето. В.“
Знаменитата английска писателка-феминистка, критик, литературовед и преводач Вирджиния Уулф /Аделайн Вирджиния Стивън/ е родена на 25 януари 1882 г. в Лондон. През 2017 г. се навършват 135 г. от рождението й. Уулф е смятана за една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма във Великобритания през 20 век.
Сред най-известните й романи са „Мисис Далауей“, „Към фара“ и „Орландо“, както и монографичното й есе „Собствена стая“ със знаменитата сентенция „Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза.“ Вирджиния Улф е една от първите модерни писателки, показала света през женските и доказала, че няма мъжки и женски интелект. В последно време модерните изследвания и интерпретации за Уулф са фокусирани върху феминистката тематика в нейното творчество и отношенията жени-жени. През 1966 г. по екраните излиза психологическата драма „Кой се страхува от Вирджиния Уулф?“ с участието на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в главните роли, отличен с 5 Оскара. Филмът е адаптация по едноименната пиеса на американския драматург Едуард Олби. Вирджиния Уулф е сред героите във филма „Часовете“ по романа на Майкъл Кънингам, ролята играе Никол Кидман.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram