Коронавирус уврежда и нервната система?

Коронавирусът може да атакува и нервната система, показват изследвания, според които някои от новите симптоми на заболяването свидетелстват за участието на мозъка, съобщава Дойче веле. Вероятно следствие на неврологичните увреждания може да бъде внезапно спиране на дишането.
Заразата с КОВИД-19 може да доведе и до неврологични симптоми, показват изследвания на пациенти от Ухан – града, в който избухна епидемията. Както информират китайски медици в специализираното издание „JAMA Neurology“, при над една трета от изследваните от тях 214 пациенти са били установени признаци за увреждане на нервната система.

„Все още изобщо не сме наясно“

Сред най-често проявяващите се симптоми са световъртежът и главоболието, както и загубата на обоняние и вкус. Именно тези симптоми свидетелстват за участието на мозъка, казва вирусологът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург. „До момента обаче има твърде малко изследвания на мозъка на пострадали от коронавирус пациенти. Тоест, все още изобщо не сме наясно“, пояснява германският вирусолог пред агенция ДПА.

Анализите на китайските учени показват, че при най-голям брой от пациентите са били констатирани световъртеж (16,8 на сто) и главоболие (13,1 на сто). 12 души са имали увреждания на вкуса, 11 – на обонянието, а шестима пациенти са получили инсулт. Тези данни дават основание на невролози от Калифорнийския университет да класифицират симптомите като специфични и неспецифични, към които спадат например главоболието, забавените реакции и световъртежът.

Спиране на дишането?

Именно при неспецифичните симптоми остава неясно дали те са израз на самото заболяване или са част от системна възпалителна реакция при тежко болни пациенти. От неврологична гледна точка е важно да се изясни колко от тежките случаи се дължат на съучастието на централната нервна система, казва Петер Берлит, генерален секретар на Германското неврологично дружество. Но на базата на данните от китайското изследване медиците от Калифорнийския университет стигат до извода, че в бъдеще невролозите ще трябва да застанат на „най-предния фронт на пандемията“. В момента учените се концентрират върху въпроса дали причинените от коронавируса увреждания на нервната система могат да доведат до внезапно спиране на дишането.

Източник: Дойче Веле

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram