Колумбийският президент е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир, съобщи Норвежкият нобелов комитет, който присъжда престижното отличие, предадоха световните агенции.
Наградата се връчва на Сантос заради непоколебимите му усилия за прекратяване 50-годишната гражданска война в Колумбия, обяви Норвежкият нобелов комитет.
Сантос изигра водеща роля при сключването на споразумението за мир с марксистките бунтовници от Колумбийските революционни въоръжени сили /ФАРК/. Договорът сложи край на войната между колумбийските власти и бунтовниците. Церемонията по подписването на документа се състоя на 26 септември в колумбийския град Картахена. На 2 октомври колумбийците трябваше да гласуват на референдум дали приемат или отхвърлят мирното споразумение. На общонародното допитване договорът беше отхвърлен с малка разлика, припомня Франс прес.
Президентът Сантос започна преговорите, приключили с мирното споразумение между колумбийското правителство и ФАРК и непрестанно се стремеше да придвижи напред мирния процес, се казва в аргументацията на Нобеловия комитет по повод присъждането на наградата на Сантос.
Фактът, че мнозинството от гласоподавателите каза „не“ на договора не означава обезателно, че мирният процес е мъртъв, допълва Нобеловият комитет.
Наградата е за колумбийския народ, който допринесе за този мирен процес и за онези, които представляват безбройните жертви на гражданската война в Колумбия, добавя комитетът.
Нобеловата награда за мир има парично измерение от 8 милиона шведски крони /930 000 долара/. Церемонията по връчването й ще е на 10 декември в Осло.
Гражданската война в Колумбия беше една от най-дългите в съвременната история. В нея загинаха най-малко 220 000 колумбийци. 6 милиона души бяха разселени заради конфликта.
Тази година номинирани за Нобеловата награда бяха рекордните 376 физически лица и организации./ БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram