Ковачевски и Петков договориха първо името и самолетната връзка

Кирил Петков пристигна тази сутрин на официално посещение в РС Македония. Българската делегация, в която влизат още министърът на външните работи Теодора Генчовска,  министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, бе приветствана на летището от северномакедонския външен министър Буяр Османи. Официалната церемония по посрещането бе в Министерския съвет на РС Македония, където Петков започна разговори с новия премиер на страната Димитър Ковачевски, който встъпи в длъжност вчера. 

Целта на визитата е да се възстанови диалогът между двете страни, който бе прекъснат заради серията от избори в България и смяната на правителството в Скопие. По време на срещите няма да се подписва нов документ, а само ще бъде договорено създаване на пет работни групи – по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. Преди разговорите Ковачевски заяви, че е умерен оптимист за вдигане на българското вето върху европейската интеграция на РС Македония, и още веднъж припомни червените линии на Скопие – РС Македония е самостоятелна държава, със свой език и своя идентичност. 

Едно от първите неща, за които двамата премиери се разбраха, е че България ще използва краткото име на съседката „Северна Македония“, а не само дългото име „Република Северна Македония“. Това обяви премиерът Димитър Ковачевски след разговорите с Петков. Правителството в Скопие е изпратило днес нота до ООН, с която обявява, че и двете имена могат да се използват за официална употреба. 

До 2 месеца ще заработи самолетната линия София – Скопие, обеща премиерът Кирил Петков.

Следобед той ще се срещне с президента на Северна Македония Стево Пендаровски и с председателя на македонския парламент Талант Джафери.

 На 25 януари ще има съвместно заседание на двете правителства. Тогава ще трябва да стартират и петте междудържавни комисии, които двамата премиери ще обявят днес. “Всяка седмица ще се случва нещо през следващите 6 месеца”, каза Петков на път за Скопие. По програма той ще се види с премиера, президента, шефа на македонския парламент, лидерът на опозицията и българи от РС Македония.

БЕЗ САНКЦИИ ОТ САЩ

„Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона“, се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

„Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема“, се казва още в изявлението, разпространено от посолството на Съединените щати у нас в отговор на журналистически запитвания заради твърденията на републиканския конгресмен Клаудия Тени. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram