Китай минава в контранастъпление срещу САЩ в Тихия океан

Скот Райтър е бивш разузнавателен офицер от морската пехота на САЩ. Служил е като оръжеен инспектор по Договора за ракети със среден обсег в СССР. Член на щаба на генерал Шварцкопф.

Въпреки че Китай даде да се разбере, че няма пряка връзка между Украйна и Тайван, отбелязвайки, че Тайван е неразделна част от Китай, неговото мълчание относно използването на сила от Русия трябва да даде пауза на онези, които може да се съмняват в готовността на Пекин да прибегне до подобни действия, когато стига се до защита на собствените си териториални претенции.

Докато САЩ и НАТО се борят да се справят с развиващата се криза в Украйна, китайският външен министър Ван И отправи предупреждение към администрацията на Байдън да не повтаря грешките, направени в Европа, като се опитва да създаде тихоокеанска версия на НАТО, която да сдържа и ограничава Китай.

Коментарите на Ван бяха направени на годишната му медийна конференция, когато Китай свика Националния народен конгрес, висшият законодателен орган на страната, в Пекин в понеделник. Наричайки подобни планове „перверзни действия“, които „противоречат на общия стремеж на региона за мир, развитие, сътрудничество и печеливши резултати“, Ван заяви, че ако бъдат приложени от САЩ, „те са обречени на провал“.

Ван също така разкритикува САЩ за разширяването на връзките им, включително военно сътрудничество и продажба на оръжия, с Тайван.

Подобни политики, предупреди външният министър, „не само тласкат Тайван в несигурна ситуация, но и ще доведат до непоносими последици за американската страна“, добавяйки донякъде зловещо, „Тайван в крайна сметка ще се върне в прегръдката на родината“.

Китай не крие претенцията си към Тайван или амбицията си да поправи това „чрез всякакви необходими средства, включително с военна сила. Докато перспективите за каквито и да било военни действия на Китай срещу Тайван се разглеждат като далечни, руската офанзива в Украйна накара много наблюдатели да преразгледат тази позиция.

Китайските опасения не са въображаеми, а по-скоро извлечени от пряк прочит на насоките, публикувани от администрацията на Байдън през пролетта на 2021 г.

„Нашите демократични съюзи“, заяви президентът Джо Байдън в своите временни стратегически насоки за национална сигурност, „ни дават възможност да да представим общ фронт, да създадем единна визия и да обединим силата си, за да насърчаваме високи стандарти, да установяваме ефективни международни правила и да държим страни като Китай отговорни“.

„Ето защо ние ще потвърдим, инвестираме и модернизираме Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и нашите съюзи с Австралия, Япония и Република Корея – които, заедно с другите ни глобални съюзи и партньорства, са най-великите стратегически активи на Америка“, добави той.

Ясният прочит на този текст ясно показва, че САЩ преследват подобен на НАТО съюз в Тихия океан, фокусиран единствено върху въпроса за „държането на отговорност на Китай“.

Именно в тази светлина трябва да се разглеждат партньорства като „Quad“, военно партньорство между САЩ, Япония, Индия и Австралия, и новосъздадения алианс AUKUS, съставен от Австралия, Обединеното кралство и САЩ. И двете организации съществуват единствено, за да координират военен отговор на експанзивното присъствие на Китай в Тихоокеанския регион.

Сякаш за да осветли идеята, че няма да стои безучастно, докато САЩ заговорничат срещу него, Китай обяви в петък, че провежда едноседмични военни учения в Южнокитайско море, близо до териториалните води на Виетнам.

Въпреки че обхватът и мащабът на учението са ограничени – обхващащи радиус от шест морски мили – посланието му беше ясно: Китай е готов да използва сила, ако е необходимо, за да защити спорните си териториални претенции в региона.

Съобщението за учението дойде след поредица от военни действия близо до Тайван, където преминаването на американски военноморски кораб през Тайванския проток беше конфронтирано от излитането на китайски военни самолети в зоната за идентификация на ПВО на Тайван.

Много експерти и наблюдатели бяха изненадани от решението на Русия да се намеси военна в Украйна. Когато става въпрос за готовността на Китай да влезе във война за Тайван, не трябва да има такава несигурност.

Тази точка беше изведена от не друг, а китайският посланик в САЩ Цин Ган в коментар пред американските медии на 28 януари.

„Въпросът с Тайван е най-големият куфар между Китай и Съединените щати“, каза Цин Ган.

„Ако тайванските власти, насърчени от Съединените щати, продължат да вървят по пътя за независимост, това най-вероятно ще въвлече Китай и Съединените щати, двете големи държави, във военния конфликт“, каза той.

Коментарите на Цин Ган бяха направени седмица преди руският президент Владимир Путин да се срещне с китайския Си Дзинпин в Пекин, където те излязоха с съвместно изявление от 5000 думи, в което потвърдиха „силната им взаимна подкрепа за защитата на техните основни интереси, държавен суверенитет и териториална цялост“.

„Руската страна потвърждава подкрепата си за принципа „Един Китай“, потвърждава, че Тайван е неотменна част от Китай и се противопоставя на всякакви форми на независимост на Тайван“, се казва в него.

Фактът, че Русия се е подписала под подобно изявление, знаейки много добре, че Китай се е ангажирал с използването на военна сила, за да защити своите претенции относно Тайван, подчертава сериозността на руско-китайското съвместно изявление и помага да се обясни мълчанието на Китай, когато става въпрос за действията на Москва в Украйна, което противоречи на дългогодишното възражение на Пекин срещу военната намеса.

Китай знае, че всяка военна акция срещу Тайван би довела със себе си икономическо отмъщение от страна на САЩ и техните съюзници. Подобно на Русия обаче, Китай държи значителни карти в ръката си и всяко западно усилие да бъде наказан той с икономически санкции би довело до отговор, който може да осакати икономиките на тези, които са го насочили.

Освен това всяка военна акция срещу Тайван сама по себе си би имала тежки глобални икономически последици, особено в областта на производството на полупроводници. Всеки военен конфликт, включващ Тайван, би имал осакатяващо въздействие върху световния пазар на електроника, в зависимост от компютърните чипове, произведени от Тайван.

Връзката между действията на Русия спрямо Украйна и всеки ход на Пекин срещу Тайпе или активната защита на неговите териториални претенции в Южнокитайско море е реална.

Докато конфликтът в Украйна е на хиляди мили от Тайван или Южнокитайско море, уроците за това как Западът реагира на атаката на Русия без съмнение се изучават отблизо от китайското ръководство с поглед върху това как западните страни могат да отговорят на всякакви бъдещи военни действия на Китай.

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram