Киев си иска от Европа мъжете, напуснали Украйна. Полша започна да ги екстрадира

Полските власти започнаха да предават на украинските власти мъже на военна възраст, напуснали незаконно Украйна след 24 февруари 2022 г. Полша и други страни от ЕС може да бъдат залети от украински искания за връщането в Украйна на мъжете на мобилизационна възраст, напуснали страната си с помощта на подкупи, допълва изданието.Това съобщава вестник Rzeczpospolita, цитиран от ТАСС.

Според изданието Полша, въз основа на споразумение с Украйна, вече е екстрадирала граждани на страната, които се занимават с прехвърляне на нелегални мигранти в Европа. 

Според полската гранична охрана след 24 февруари 2022 г. в Полша са влезли около 2,87 млн. украински граждани на възраст от 18 до 60 години. През последната година и половина около 2,8 млн. души са се завърнали.

Според Rzeczpospolita след преминаване на полско-украинската граница около 80 хиляди украинци могат да изпаднат от регистъра. „Това е значителен брой за Украйна, защото тези хора могат да бъдат мобилизирани и да укрепят редиците на нашите въоръжени сили, като по този начин укрепят нашата отбрана и сигурност“, цитира вестникът представителя на президента на Украйна в Радата Фьодор Вениславски, който е член на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване.

Според него украинската прокуратура може с помощта на международни заповеди за арест да започне преследване на украински граждани в чужбина, напуснали страната или с помощта на подкупи на гранична охрана, или през така наречената зелена граница, където оперират посредниците.

На 24 февруари 2022 г. в Украйна беше обявена обща мобилизация, която непрекъснато се удължава, а властите в страната правят всичко възможно мъжете във военна възраст да не могат да избягат от служба. По-специално им е забранено да пътуват в чужбина, а призовките се издават в държавни институции, по улиците, на всякакви многолюдни места. Според украинските медии много мъже не напускат домовете си с месеци, за да не попаднат в зоната на военни действия.

Мобилизацията вече доведе до множество скандали. В медиите редовно се появяват истории за това как военните комисари използват сила срещу граждани при връчване на призовки, как хора, негодни за служба по здравословни причини, попадат под мобилизация, както и за това как депутати и служители я избягват и пращат синовете си в чужбина. На фона на общественото недоволство президентът на Украйна демонстративно уволни всички регионални военни комисари, посочва ТАСС.

Както заяви миналата седмица Дейвид Арахамия, ръководител на парламентарната фракция на пропрезидентската партия „Слуга на народа“ Давид Арахамия, украинските власти може да се обърнат към други страни за екстрадиране на лица, подлежащи на военна служба, които са напуснали Украйна с фалшиви удостоверения на негодност за служба по здравословни причини. 

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната ще бъде направена проверка на  издаването на удостоверения за негодност за военна служба след 24 февруари 2022 г. Освен това ще се преразгледа системата за определяне на годността за служба, за да се дадат повече възможности на командирите да включват военнослужещи в изпълнението на задачите и да се изключат манипулациите с понятието ограничена годност.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram