Католици и лутерани поискаха прошка за насилията по повод 500 г. от Реформацията

Лидерите на католиците и лутераните приеха съвместна декларация, в която заявяват, че искат прошка за насилието помежду им по повод 500 г. от Реформацията, съобщава АФП.

Молим за прошка за провалите ни и за начина, по който християните раниха Тялото на Господа и се обиждаха помежду си по време 500-те години, от началото на Реформацията до днес„, се отбелязва в общата декларация на Ватикана и Лутеранската световна федерация.

 Преди петстотин години германският монах Мартин Лутер публикува радикалните за своето време „95 тезиса“, с които критикува Католическата църква, разтърсва Европа и в крайна сметка води до промяна лицето на християнството.

Реформацията води до войни, преследвания и масови преселения в Европа. Най-смъртоносният религиозен конфликт в Европа е Тридесетгодишната война, която приключва през 1649 г. и след това ролята на религията в европейската политика е намалена.

Ние осъзнаваме, че миналото не може да бъде променено, но оказалото върху нас влияние днес може да бъде трансформирано, за да се превърне в стимул за все по-голямо приобщаване, и признак на надежда за света запреодоляване на разделението, допълва се в декларацията.

Има много богословски различия между протестантите и римокатолиците, които предимно са свързани с Библията и властта на папата.

Двете страни се ангажират да „преодолеят останалите между тях различия“ и допълват, че имат далеч повече общи неща, отколкото това, което ги разделя.

Днес Германия ще отбележи събития, свързани с годишнината от Реформацията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram