Кандидати за шеф на ООН участваха в първия по рода си телевизионен дебат

Десетима от дванадесетте кандидати за следващ генерален секретар на ООН взеха участие в първия по рода си телевизионен дебат в историята на световната организация, но опитите за безпрецедентна прозрачност в надпреварата няма да бъдат разширени до процеса по селекция в Съвета за сигурност, съобщават световни агенции.

193-те членки на Общото събрание на ООН решиха да премахнат потайността, която беше задължителна по време на избор на шеф на организацията през последните 70 години като поискаха публични номинации и провеждане на кампания от всеки кандидат.

Тази прозрачност се разпростря до два дебата – петима кандидати в една група, в Общото събрание на ООН вчера, които бяха предавани на живо в целия свят.

Модератор на дебата беше телевизия „Ал Джазира”. Кандидатите бяха запитвани от присъстващата на дебата публика. Въпросите бяха свързани с лидерството, климатичните промени, Международния наказателен съд, гражданската война в Сирия, боевете в Южен Судан и други.

Обаче следващата седмица 15-те страни членки на Съвета за сигурност ще започнат неформални тайни гласувания за избор на кандидат, който ще бъде препоръчан на Общото събрание и гласуван по-късно тази година. Резултатите от закритите гласувания няма да бъдат публично огласявани.

В битката за поста се борят: 63-годишната Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО; 66-годишната Хелън Кларк – бивш премиер на Нова Зеландия; 47-годишната Наталия Герман – външен министър на Молдова; 66-годишният Антониу Гутериш от Португалия, който заемаше поста на върховен комисар за бежанците от 2005 до 2015 година; 67-годишният Сърджан Керим – бивш външен министър на Македония; 39-годишният Игор Лукшич, бивш премиер на Черна гора, сега е външен министър на страната; 63-годишната Весна Пушич, бивш външен министър на Хърватия от 2011 година до януари 2016 година; 64-годишният Данило Тюрк, президент на Словения от 2007 до 2012 година, бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич, аржентинският външен министър Сузана Малкора и бившият шеф на ООН за климата Кристиана Фигерес от Коста Рика.

Хелън Кларк, която според мнозина има най-големи шансове, отговори на въпрос по време на дебата в Ню Йорк дали кандидат от Източна Европа трябва да поеме организацията, като се имат предвид, че според процедурата той трябва да бъде от този регион, че талантът трябва да бъде взет под внимание, а не локацията.

Според дипломати Съветът за сигурност се надява да има ясна кандидатура до октомври.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram