Канадската полиция арестува лидерите на Конвоя на свободата

Полицията в Отава е задържала двама от лидерите на Конвоя на свободата в канадската столица в опит да пречупят последната крепост на протестиращите срещу ковид мерките, съобщават от Би Би Си (BBC).

Задържаните са Тамара Лич и Крис Барбър. Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения.

Властите вече разчистиха другите места на протест по канадската граница.

Това нещо се случва няколко дни, след като влязоха в сила извънредни закони.

До вторник органите на реда не предприемаха действия, въпреки, че шефът на полицията в столицата заяви, че има план ако протестиращите не си тръгнат доброволно.

Извънредното положение обявено от премиера Джъстин Трюдо налага забрана на публичните събирания.

Протестиращите в Отава са паркирали 400 камиона и други превозни средства по улиците край канадския парламент. Те са предупреди за последствията от действията си – отнемане на превозното средство, отнемане на книжката, арест и замразяване на банковата сметка.

От властите обявиха, че работят и със агенции за закрила на детето, за да премахнат протестиращите деца преди силите на реда да се намесят.

Задържаната Тамара Линч потвърди, че банковата ѝ сметка е блокирана,

Миналата седмица властите разчистиха блокадата на ключовия граничен пункт със САЩ при Амбасадър Бридж. Протестите на други гранични пунктове приключиха тази седмица.

Полицията е изградила около 100 пропускателни пункта в столицата около зоната окупирана от протестиращите шофьори на камиони. Този акт бе породен от присъединяването на хиляди цивилни граждани към протеста.

Джъстин Трюдо одобри въвеждането на извънредно положение, защото според него протеста застрашавал националната сигурност и отношенията със САЩ.

Опозицията обвини министър-председателя, че налива масло в огъня.

Канадската организация за граждански права заяви, че ще даде на съд правителството заради извънредните мерки.

Протеста започна като Конвой на свободата. Шофьорите протестираха против задължителната ваксинация, но прерасна в протест срещу ковид мерките в страната. Демонстрантите обвиняват Трюдо, че смазва мирната им демонстрация.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram