Как властта ни излъга, че Нидерландия е вдигнала ветото за Шенген

През последните дни темата “Шенген” отново стана актуална с две учудващи новини в някои медии. Нидерландия била вдигнала ветото от България, а Унгария е наложила вето.

И двете, оказа се, са просто лъжа и опит за подвеждане на аудиторията. Разбира се, новините излезнаха първо в едни медии, които “факт чекърите” не обичат да проверяват и на тях им е разрешено.

Първо за Нидерландия.

Ветото може да се вдигне само и единствено от парламента. Това, което се случи бе, че КАБИНЕТЪТ на Марк Рюте каза, че СПОРЕД ТЯХ трябва да бъде вдигнато ветото и внесе гласуването в парламента. Само че Марк Рюте е служебен премиер, изпълняващ длъжността докато не бъде избран нов премиер след изборите. Тоест, Рюте не представлява мнозинството в парламента, което трябва да реши дали да вдига ветото.

Още повече – самият Рюте се пенсионира от нидерландската политика. Неговата партия спечели 24 от 150 места в парламента, а победата бе на евроскептичната партия на Герт Вилдерс. Вилдерс има вече мнозинство в парламента, след като успя да постигне договорка за да избере председател на парламента – и това мнозинство е напълно ЕВРОСКЕПТИЧНО.

Макар още да не знаем какво ще се случи, със сигурност не можем да кажем, че позицията на Рюте гарантира, че евроскептиците ще гласуват за разширяване на Шенген. Голяма част от тях искат да напуснат Европейският съюз, а лидерът им Вилдерс е известен с това, че е под денонощна охрана заради омразата си към мюсюлмани и бежанци.

Не само това, ами нидерландският премиер заяви, че иска да се кандидатира за генерал секретар на НАТО – тоест той има полза от подкрепата на България. Така че той си изпълнява задачата с това да ни препоръча, независимо дали ще се случи.

Унгария също така НЕ Е наложила вето. Още преди няколко дни стана ясно, че те ОБМИСЛЯТ ветото, само ако наложим транзитната такса върху руския газ. Това бе причината България да се откаже от транзитната такса. Бойко Борисов ясно заяви, че това е обсъдено вече с Орбан и договорено с лидерите на партиите.

Единственото, което се е случило, е препотвърждение на намерението им да отговорят на евентуалната транзитна такса с вето.

Изводът е, че нищо ново не се е случило. Ветото на Нидерландия ВСЕ ОЩЕ Е ФАКТ, като просто ще има ново гласуване в новия им парламент. Вето от други държави може да се наложи, ако им засегнем интересите, както се случва с Унгария.

Може би единственото ново е, че в България сякаш е разрешено да се публикува подвеждаща информация и да бъдеш подминат от всички модерни „факт чекъри“, които трябва уж да следят за истината. Стига да съвпада с праведната евроатлантическа гледна точка, която по съвсем случайност съвпада и с линията на “умните и красиви” и техните медии.

Също толкова случайно, колкото действията на Марк Рюте, който след 10 години безмислено вето срещу България съвсем случайно се отказа от него, когато е кандидат за апетитния пост начело на НАТО. И също толкова случайно колкото това, че Унгария се бори за интересите на гражданите си.

Заглавието е на КритичноБГ. Заглавието на Труд е: Нидерландия не е вдигнала ветото за Шенген и Унгария не е наложила вето за Шенген – къде са факт чекърите да проверят?

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram