Какво договориха световните лидери и какво не успяха

Лидерите на страните от Г-20 ще излъчат обща позиция след края на срещата. Единственият „висящ“ въпрос в нея към момента са климатичните промени. Екипите на различните президенти са работили цяла нощ по общото изявление, което да съдържа нужните компромиси.

Домакинът на срещата, германският канцлер Ангела Меркел, заяви, че участниците в разговорите, сред които са президентът на САЩ Доналд Тръмп, руският му колега Владимир Путин, европейски и азиатски лидери, „все още има да свършат доста работа“ по формулирането на заключителното комюнике на срещата, което се очаква днес.

По време на форумът в германския град Хамбург политическите ръководители на най-големите световни икономики дискутираха и други важни въпроси като борбата с тероризма и търговията.

Днес ще се обсъждат още икономическото влияние и помощ на водещите страни в Африка, миграцията и здравеопазването. Всичко това ще бъде част от общото комюнике.

Според източник на АФП, негласно лидерите все пак са се съгласили, че страните имат право да защитават своите пазарни дялове.

Въпросът за икономическия протекционизъм е ключов предвид присъствието на американския президент Доналд Тръмп. Основен дял от предизборните му обещания представляваше защитата на американските предприятия и борбата със световните сили, които вредят на американските пазарни позиции.

Тръмп настоява за протекции за американските производители на стомана, срещу което Китай е против. САЩ все пак са приели да бъде направен компромис по въпроса за търговските отношения.

В резултат на това в заключителния документ ще присъства поемането на „ангажимент за свободна търговия“ и за „отказ от протекционизъм“.

Компромиси заради Тръмп в другата посока обаче се налагат по темата с климата. Причината е, че по-рано тази година той извади страната си от ключовото Парижко климатично споразумение. Преди срещата на Г-20 германският канцлер Ангела Меркел заяви, че САЩ се намира в международна изолация по този въпрос.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

 

Същевременно именно използването на твърди горива се смята за основна причина за глобалното затопляне.

Освен дискусиите по общата им позиция, световните лидери осъществиха множество знакови разговори помежду си.

Такава беше вчерашната първа среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. Първоначално беше предвидено тя да продължи 30 минути, но в крайна сметка двамата разговаряха 2 часа и половина.

На разговорите присъстваха и двамата първи дипломати на САЩ и Русия Рекс Тилърсън и Сергей Лавров. От техните думи стана ясно, че Тръмп и Путин са успели да разговарят по много от спорните въпроси между страните им като войната в Сирия и предполагаемата руска намеса в американските избори.

След срещата Путин заяви, че двамата са имали „продължителна беседа“, а Тръмп я определи като „страхотна“ и „грандиозна“.

Днес наситената програма на двамата продължи. Владимир Путин разговаря отделно с канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Тройните срещи между Русия, Франция и Германия през последните години се свързват със сложните отношения между Москва и ЕС и кризата в Украйна.

По-късно Путин разговаря и с турския президент Реджеп Ердоган.

Той му благодари за усилята от страна на Анкара, довели до „напредък за мира в Сирия“.

„До голяма степен заради позицията Ви, господин президент, осезаемо се промени към по-добро положението в Сирия и терористични групи претърпяха значителни загуби през това време“, обърна се Путин към Ердоган.

Размяната на думи, погледи и жестове между най-влиятелните хора в света по време на срещата на Г-20 в Хамбург
Размяната на думи, погледи и жестове между най-влиятелните хора в света по време на срещата на Г-20 в ХамбургИзточник: ЕПА/БГНЕС

Тръмп се срещна с британския канцлер Тереза Мей и потвърди, че дългоочакваното му посещение във Великобритания все пак ще се състои. Целта му ще бъде „много бързо“ да сключи „много силна“ търговска сделка с Лондон.

Срещата в Хамбург се състои насред огромни антикапиталистически протести в целия град.

При многобройни случаи на сблъсъци между полицаи и демонстранти през последните дни бяха ранени 197 служители на реда и стотици граждани.

Очаква се днес, при завършека на форума, близо 100 000 души да участват в протестните акции.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram