Индийският премиер и китайският президент ще се срещнат утре за първи път след смъртоносните погранични сблъсъци през 2020 г.

Индийският министър-председател Нарендра Моди и китайският президент Си Цзинпин ще се срещнат утре за първи път след смъртоносните гранични сблъсъци през 2020 г., които обтегнаха сериозно отношенията между двете страни съперници в Азия, предаде Ройтерс. 

Моди ще отпътува днес за Самарканд, където ще участва в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) заедно със Си и руския президент Владимир Путин. Китайският президент вече е в узбекистанския град.

Тази седмица индийските и китайските войници се изтеглиха от спорен отдалечен граничен район високо в Хималаите след повече от две години противопоставяне. Моди и Си не са разговаряли помежду си от началото на сблъсъците.

Нито една от двете страни не е потвърдила, че индийският премиер и китайският президент ще имат отделна среща в кулоарите на форума на ШОС.

Постоянни членове на регионалната организация в областта на сигурността са Китай, Индия, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и Пакистан, припомня Ройтерс.

Русия вече потвърди провеждането на двустранна среща между Путин и Моди, на която се очаква да разговарят за търговията, продажбите на руски торове и взаимните доставки на храни.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram