Инвалид рекламира метрото в Лондон

Най-старото метро в света е в Лондон. Това далеч не е най-любопитни факт обаче, свързан с подземната железница в английската столица. Открито е на днешната дата през 1870 г., влаковете били с парни локомотиви, 30 години след това е електрифицирано.

Правителството забранило по време на бомбардировките през Втората световна война хората да се крият в метрото. Но не можело да забрани да си купят билетче за половин пени и да си стоят долу. Накрая забраната било премахната.

До края на септември 1940 г. станциите на метрото всяка вечер се използвали като скривалище от около 200 хил.души. Били оборудвани с походни легла, имало дори и библиотека. Някои станции затворили тоалетните си. Ако човек искал да ползва тоалетна, трябвало да хване влака до следващата гара. Скоро доставили кофи за тази цел

За Коледата на 1940 г. подземните станции на мегрото били украсени с гирлянди и хората организирали празненства по време на въздушното нападение.

Метрото винаги е било желана цел за терористите. Малките пространства, многото пасажери и наличието на прикритие сред тълпата, кара терористите да опитват атаки, още от края на XIX век. През януари 1885 година бомба избухва близо до станция „Юстън скуеър“, през годините след това до 2005-та са регистрирани още 13 атентата в метрополитъна на Лондон.

В началото лондончани отказвали категорично да се качват на ескалаторите, водещи под земята, смятайки ги за опасни и ненадеждни. Управата се принудила да наеме инвалид, който по цял ден да се вози на ескалаторите, и така да убеди гражданите, че са безопасни.

Constructing_the_Metropolitan_Railway

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram