Илон Мъск подкрепи нападението на Израел в Газа

Израел няма друг избор, освен да унищожи „Хамас“, каза Илон Мъск след среща с ръководството на страната в Западен Йерусалим. Собственикът на X (преди Twitter) пътува до Израел, след като критици в САЩ го обвиниха в антисемитизъм, а големи рекламодатели обявиха, че спират да рекламират в социалната му мрежа.

Премиерът Бенямин Нетаняху заведе Мъск на обиколка в Кфар Аза, кибуца в Южен Израел, атакуван от „Хамас“ на 7 октомври, и показа на посетителя 44-минутния филм, който Израел е създал, за да покаже предполагаемите зверства на палестинската групировка. Филмът не е публичен и Израел го излъчва на закрити прожекции вместо да го направи публично достояние.

След посещението Нетаняху организира аудио разговор на живо в социалната мрежа X, в който говори с Мъск за това какво прави израелското правителство и описа „Хамас“ като „култ към смъртта“, който се крие зад цивилни в Газа. По време на живото включване Мъск се съгласи с повечето от аргументите на Нетаняху.

„Ако искате сигурност, мир и по-добър живот за жителите на Газа, тогава трябва да се унищожи „Хамас“. Първо трябва да се отървете от отровния режим, както беше направено в Германия и Япония“, каза Нетаняху.

„Няма избор“, отговори му Мъск и добави: „Трябва да съчетаете твърдостта и премахването на терористите и онези, които имат намерение да убиват, и в същото време да помогнете на тези, които остават, което се случи в Германия и Япония.“

Посещението на Мъск в Израел беше обявено в неделя от президента Исак Херцог, чийто офис заяви, че американският милиардер ще бъде уведомен за „необходимостта да се действа за борба с нарастващия антисемитизъм онлайн“.

По време на срещата Херцог каза на Мъск, че „в платформите, които ръководи, за съжаление, има много стара омраза, която е омраза към евреите, което е антисемитизъм“.

„Видяхте как злото може да замени всичко, видяхте тази сутрин до какво може да доведе омразата, видяхте как… мисълта, превръщаща се в зло, се превръща в омраза и в кръвопролитие“, заяви Херцог, призовавайки Мъск да вземе мерки срещу „омразата към евреите“ в X.

Говорейки за филма, който Нетаняху му показа, Мъск описа „Хамас“ като хора, които са били „хранени с лъжи, откакто са били деца“, така че те смятат, че убийството на невинни хора е нещо добро.

„Ето колко пропаганда може да повлияе на умовете на хората“, добави той.

Мъск отрече обвиненията, че X позволява или толерира антисемитизъм, посочвайки, че е забранил застъпничеството за „геноцид на всяка група“ и изяснявайки, че фрази като „деколонизация“ и „от реката до морето“ – често използвани от пропалестински активисти – „предполагат геноцид“ и могат да бъдат основание за забрана.

Думите на Мъск при посещението му в Израел рязко контрастират с предишно негово изказване от преди две седмици. Тогава той изрази друга гледна точка: „Ако няма да извършите направо геноцид срещу цял народ, което очевидно не би било приемливо за никого, тогава ще оставите живи много хора, които впоследствие ще мразят Израел. Така че наистина въпросът е: за всеки член на „Хамас“, който убиете, колко сте създали? И ако създавате повече, отколкото убивате, не сте успели. Това е истинската ситуация там“, каза Мъск.

„Може да се каже със сигурност, че ако убиете нечие дете в Газа, вие сте направили поне няколко членове на „Хамас“, които ще умрат само за да убият израелец“, добави той.

До момента по данни на палестинските здравни власти над 15 000 палестинци са загинали, от които над 6 000 – деца и 4 000 – жени. По данни на израелските власти загиналите израелци са 1 200.

Източник: Обективно

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram