Изригна вулкан във Филипините, евакуираха хора

Малък вулкан в живописно езеро близо до филипинската столица издуха бяла пара и пепел на 1,5 километра (1 миля) в небето при кратка, но мощна експлозия в събота, информира Асошиейтед прес. Това накара властите да повишат нивото на тревога и да евакуират стотици жители от близките населени места.

Магма влезе в контакт с вода в главния кратер на вулкана Таал в провинция Батангас, като предизвика взрив, задвижван от пара, последван от по-малки емисии и придружен от вулканични земетресения, съобщи Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

Институтът вдигна алармата на 1020 фута (311 метра) Таал, един от най-малките вулкани в света, до третото ниво в петстепенна система за предупреждение, което означава, че „има магматично проникване в главния кратер, което може да доведе до допълнително последващи изригвания.“ Ниво на тревога 5 означава, че е в ход животозастрашаващо изригване, което може да причини сериозни унищожения.

Жителите на пет села край езерото в рамките на 7-километрова опасна зона от кратера в градовете Agoncillo и Laurel в Батангас бяха предупредени за възможни опасности, включително бързо движещ се газ и разтопени материали и „вулканично цунами“ в езерото Таал , и започна да се евакуира на безопасно място.

Повече от 1200 души бяха евакуирани на безопасно място.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram