Израел: Пълна блокада на ивицата Газа! Спрете подаването на ток, храна и гориво!

Започна пълната блокада на ивицата Газа. Това обяви израелският министър на отбраната Йоав Галант на 9 октомври.

„Наредих пълна обсада на Газа – там няма да има електричество, храна или гориво“, съобщава Times of Israel думите на Галант.

Израелският министър подчерта, че страната му се „бори с варвари“ и ще отговори подобаващо на техните действия.

Вестник „Хаарец“ цитира говорител на ЦАХАЛ (Израелските отбранителни сили), според когото израелските военновъздушни сили са нанесли удари по стратегически цели на палестинските движения „Хамас“ (палестинско ислямистко движение) и „Палестински ислямски джихад“ в ивицата Газа. По думите му са унищожени военен склад и шахта, водеща към подземен тунел, използван от ръководството на Хамас. Поразени са също щабът на Хамас в град Хан Юнис и щабът на Палестински ислямски джихад в джамия в квартал Зейтун.

ЦАХАЛ уточни, че израелската армия е спряла автомобил на Хамас, с който бойците са се опитвали да проникнат в Израел. Вестник „Times of Israel“ с позоваване на ЦАХАЛ съобщава, че израелската армия е прихванала безпилотен самолет, изстрелян от Газа.

На свой ред израелската армия съобщава за началото на мащабна атака срещу центрове на Хамас в ивицата Газа. Това се посочва в съобщение на пресслужбата на Израелските отбранителни сили в канала Telegram.

На 7 октомври сутринта израелска територия беше засегната от масирана ракетна атака от ивицата Газа. Бойците проникнаха в граничните райони в южната част на еврейската държава. Хамас пое отговорност за ракетната атака. В отговор израелската страна започна да нанася удари по цели в ивицата Газа. В същия ден Галант обяви война, отприщена от палестинските бойци, и обяви началото на операция „Железни мечове“. След това, на 8 октомври, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че повечето бойци на Хамас, които са проникнали извън Ивицата Газа, са ликвидирани в Израел.

По-късно, на 9 октомври, израелската армия започна нова серия от удари срещу цели на Хамас в ивицата Газа. Израелските военновъздушни сили заявиха, че през нощта и сутринта Ивицата Газа не е спряла да обстрелва с ракети и минохвъргачки граничните райони на Израел. На 8 и 9 октомври Израелските сили за отбрана продължиха да нанасят удари по ивицата Газа. Само през нощта на 9 октомври нейните изтребители, хеликоптери и артилерия нанесоха удари по повече от 500 военни цели.

По последни данни броят на загиналите в Израел след нападението на Хамас надхвърли 600 души, а повече от 2000 бяха ранени. Броят на загиналите палестинци е около 500 души, а ранените са повече от 2700.

Палестинците се опитват да гарантират, че бъдещите граници между двете страни ще следват линиите, съществували преди Шестдневната война от 1967 г., с възможна размяна на земи. Палестина иска да създаде собствена държава на Западния бряг и в ивицата Газа, със столица Източен Йерусалим. Израел отказва да се върне към границите от 1967 г. и да раздели Ерусалим.

Източник: Критично БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram