Извънредно: Путин и Ердоган се договориха за лична среща

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реждеп Тайип Ердоган в хода на телефонен разговор се споразумяха за лична среща. Това съобщиха от пресслужбата на турския лидер. Путин е изразил пред Ердоган своите съболезнования във връзка с терористичния акт в истанбулското летище „Ататюрк”.В хода на разговора също е било обсъдено нормализирането на отношенията между двете страни. Бе подчертана важността на двустранното сътрудничество, се казва в съобщението. Путин и Ердоган са изразили решителност да възродят взаимоотношенията между двете страни и съвместната борба с тероризма.

По-рано телевизионният канал NTV, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че преговорите между двамата президенти са продължили около 40 минути и са били „продуктивни и позитивни”.

За последен път двамата лидери разговаряха през ноември миналата година в рамките на срещата на Г-20 в Анталия. Само няколко дни по-късно турски изтребител свали руски бомбардировач Су-24 в небето над Сирия.

В понеделник турският лидер изпрати писмо до Москва, в което се извини за свалянето на руския самолет. Едроган изрази своите съболезнования във връзка с гибелта на летеца Олег Пешков и заяви, че турските власти не са искали да си развалят отношенията с Русия.

От Кремъл определиха писмото на Ерддоган като важна стъпка за нормализирането на двустранните отношения.

БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram