Зеленски подписа указ, с който забранява каквито и да било преговори с Путин

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който влиза в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана, според което Киев в никакъв случай няма да преговаря с настоящия руски президент Владимир Путин, съобщи агенция УНИАН.

Решението бе взето на 30 септември, след като Кремъл обяви присъединяването на четири украински региона – Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, в състава на Руската федерация.

Съответният документ е публикуван на сайта на украинския президент. Той е с №679/2022 и касае решението на Съвета за национална сигурност и отбрана, озаглавен „Относно действията на Украйна в отговор на опита на Руската федерация да анексира територии на нашата държава, с цел обезпечаване сигурността на евроатлантическото пространство, на Украйна и възстановяване на нейната териториална цялост“.

В първата си точка решението на Съвета констатира „невъзможността за провеждане на преговори с президента на Руската федерация В. Путин“.

На 30 септември Владимир Путин обяви анексирането на части от 4 украински области – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, в които под дулата на автоматите Русия проведе псевдореферендуми за присъединяване към РФ, припомня УНИАН.

Тези референдуми не бяха признати от Украйна, САЩ и страните-членки на Европейския съюз.

На 30 септември също така Путин предложи на Украйна преговори.

В същия този ден се проведе заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана в Киев. След заседанието президентът Володимир Зеленски обяви, че не могат да се водят преговори с Путин и че Киев ще води диалог със следващ руски президент.

Също на 30 септември украинският президент подписа заявление за приемането на Украйна в НАТО по ускорена процедура.

По-специално Зеленски каза, че са взети следните решения:

„Първо, само пътят на укрепване на Украйна и прогонване на окупаторите от цялата ни територия връща мира. Ние ще вървим по този път“, подчерта Зеленски.

„Второ, Украйна беше и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да се споразумеят за съвместно съществуване на равни начала и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да се съгласи за съвместно съществуване при равни, честни, достойни и справедливи условия. Очевидно е, че това е невъзможно с този руски президент“, каза Зеленски.

По думите на украинския лидер, руският президент Владимир Путин „не знае какво е достойнство и честност“.

„Затова ние сме готови за диалог с Русия вече с друг руски президент“, подчерта Зеленски в изявлението си от петък.

Украинските сили пробиха руската отбрана в южната част на страната и разшириха бързата офанзива на изток, завладявайки територии в анексираните от Русия региони.

Путин, който тази седмица навършва 70 години, е начело на политическия пейзаж в страната повече от две десетилетия. Според направените от самия него конституционни реформи той може да се кандидатира още два пъти за президентския пост и по този начин да остане на власт до 2036 г., припомня още Ройтерс.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram