Зеленски отхвърли преговори с Русия в Минск. Предлага Варшава, Будапеща, Истанбул или Баку

Президентът на Украйна каза, че в други градове могат да се проведат преговори с Москва, но не и в Беларус, тъй като според него се извършват агресивни действия от територията на републиката, съобщава ТАСС.

„Ако нямаше агресивни действия от вашите територии, бихме могли да говорим в Минск, във вашия град“, каза Зеленски в призив, който публикува в неделя в своя канал в Telegram. „Сега казваме: не Минск. Други градове могат да бъдат платформа за срещата“, подчерта Зеленски. „Искаме да се срещнем, искаме края на войната. Варшава, Будапеща, Истанбул, Баку – това е всичко, което предложихме на руската страна и всеки друг град, от чиято територия не летят ракети“, каза той. „Само по този начин преговорите могат да бъдат честни и могат наистина да сложат край на войната“, казва президентът на Украйна.

Обръщайки се към беларусите, Зеленски пожела на страната „да стане отново добра и безопасна“. „Тези мои думи ще бъдат отправени към гражданите на Беларус, каза той. Днес всички вие сте призовани да гласувате на референдума.“ „Искрено пожелавам Беларус отново да стане толкова мила и сигурна, каквато всички я видяха не толкова отдавна. Направете правилния избор – това е основният избор в живота ви“, каза той.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че руската делегация е пристигнала в Беларус за преговори с украинската страна. Делегацията се състои от представители на Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други ведомства, включително президентската администрация, съобщава ТАСС.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram