Зеленски е критикуван в Украйна, че не е предупредил за войната

Лиз Слай, „Вашингтон пост“

До тази седмица украинците като че ли виждаха президента Володимир Зеленски като безупречен, национален герой, който остана в Киев въпреки риска за личната си безопасност, за да поведе страната си срещу нахлуващите руски войски.

Коментарите, които той направи пред „Вашингтон пост“, оправдавайки факта, че не е споделил с украинците подробности за многократните предупреждения на САЩ, че Русия планира да нахлуе, пробиха външния блясък, предизвиквайки безпрецедентна от началото на войната каскада от обществени критики, пише американският вестник.

Обикновените хора разказаха в Туитър за своите преживявания на фона на хаоса и объркването след нашествиета, за което не бяха подготвени, и описаха как биха могли да направят различен избор, ако са знаели какво предстои. Обществени личности и университетски преподаватели написаха остри критики във Фейсбук за решението на Зеленски да омаловажи риска от нахлуване, заявявайки, че той носи известна отговорност за последвалите жестокости.

В интервюто за „Вашингтон пост“, публикувано във вторник, Зеленски посочи опасенията си, че украинците ще се паникьосат, ще избягат от страната и ще предизвикат икономически колапс, като причината, поради която е решил да не споделя за суровите предупреждения, получени от официални лица в САЩ относно плановете на Русия.

„Ако бяхме съобщили това… тогава щях да загубя 7 милиарда долара на месец от миналия октомври, а в момента, в който руснаците наистина нападнаха, щяха да ни превземат за три дни“, каза Зеленски. Той добави, че последвалите събития – фактът, че руските войски не успяха да стигнат до столицата – подсказват, че е взел правилното решение.

„Това се случи, когато започна инвазията – бяхме толкова силни, колкото можехме. Част от нашите заминаха, но повечето останаха тук, бориха се за домовете си. И колкото и цинично да звучи, това са хората, които спряха всичко.”

Много украинци възразиха срещу това, че Зеленски е поставил като приоритет здравето на икономиката пред тяхното благополучие, и предположиха, че много животи биха могли да бъдат спасени, ако правителството бе подготвило адекватно населението за война.

Севгил Мусаева, главен редактор на украинския новинарски сайт „Украинска правда“, написа във Фейсбук, че е „лично обидена“ от обяснението на Зеленски, заявявайки, че то поставя под въпрос интелигентността на украинците. Тя каза, че не би избягала, а потенциалната цена от 7 милиарда долара на месец за икономиката трябва да се претегли спрямо изгубените животи, бързото превземане от Русия на части от Южна Украйна и страха и сплашването на цивилни, които неочаквано се оказаха под руска окупация.

„Честно казано, косата ми настръхна, когато прочетох какво каза (Зеленски) за евакуацията. … Как може човек, който има на съвестта си Мариупол, Буча и Херсон, да каже, че една евакуация би заляла страната?“ написа журналистът Богдан Буткевич на страницата си във Фейсбук, имайки предвид местата, където Русия е извършила зверства.

„Той не искаше да постави страната на военна нога, защото се страхуваше да не загуби власт“, ​​пише Буткевич.

Липсата на предупреждение за цивилните, живеещи в застрашените райони, и особено за тези с деца, възрастни хора и хора с трудна подвижност, не беше „бъг, грешка, не нещастно недоразумение, стратегическа грешка – това е престъпление ”, каза украинската авторка Катерина Бабкина.

Има и много защитници на Зеленски. Валерий Пекар, публицист, който преподава в Киевско-Могилянското бизнес училище, написа във Фейсбук, че украинците са имали широк достъп до медийните съобщения за американските предупреждения. „Всеки, който не си е стегнал сам раницата, след като е прочел новините за докладите на американското разузнаване, няма право да твърди, че не е бил предупреден“, каза той.

„Всички знаехме и разбирахме, че предстои война. Просто не искахме да повярваме, защото е твърде ужасно, за да е истина“, написа на страницата си във Фейсбук Олена Гнес, основател на проекта What is Ukraine. „Нито едно от изявленията на Зеленски не би променило нищо съществено“.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram