Зеленски допря до Кабо Верде, Парагвай, Еквадор, Уругвай и Аржентина

Украинският президент Володимир Зеленски присъства на полагането на клетва в неделя от новия президент на Аржентина Хавиер Милей в Буенос Айрес, предаде Асошиейтед прес. Това е първото в историята пътуване на украинския лидер до Латинска Америка, тъй като Киев продължава да търси финансова подкрепа за войната срещу Русия.

Милей посрещна Зеленски в президентския дворец след встъпването му в длъжност. Двамата се прегърнаха, размениха си думи и след това Милей, който заяви, че възнамерява да приеме юдаизма, подари на украинския си колега менора.

Политически аутсайдер, който се обяви срещу това, което нарича закостеняла официална корупция в Аржентина, и обеща да изкорени политическия естаблишмънт, Милей се кандидатира с прозападна външнополитическа платформа, като многократно изрази недоверие към Москва и Пекин. Зеленски се обади на Милей малко след изборната победа на аржентинеца, като му благодари за „ясната подкрепа за Украйна“, която той описа в публикации в социалните мрежи като „добре забелязана и оценена от украинците“.

В публикувания скоро след това отчет за разговора канцеларията на Милей съобщи, че той е предложил да бъде домакин на среща на върха между Украйна и латиноамериканските държави, което е потенциална подкрепа за продължаващите от месеци усилия на Киев да укрепи отношенията си с държавите от Глобалния юг.

Зеленски и други високопоставени украински служители многократно са представяли войната на Украйна срещу Русия като съпротива срещу колониална агресия, надявайки се да спечелят подкрепата на азиатски, африкански и латиноамерикански държави, които в миналото са се борили да се освободят от западния колониализъм, като понякога са се обръщали към Москва за подкрепа срещу западните сили.

Зеленски използва пътуването си до Аржентина, за да се срещне с лидери на няколко развиващи се страни. На път за Буенос Айрес той се среща с министър-председателя на западноафриканската държава Кабо Верде Улисес Кореа е Силва. След като пристигна в Аржентина, Зеленски се срещна поотделно с президентите на Парагвай, Еквадор и Уругвай, които също присъстваха на полагането на клетва на Хавиер Милей.

„Подкрепата и силният единен глас на латиноамериканските държави, които подкрепят народа на Украйна във войната за нашата свобода и демокрация, са много важни за нас“, заяви Зеленски в изявление. Той също така е провел телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, в който са обсъдени „подробностите за следващия отбранителен пакет от Френската република, който значително ще увеличи огневата мощ на Украйна, както и настоящите нужди на страната ни от въоръжение“, съобщиха от офиса на Зеленски.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram