За първи път жена стана кмет на Рим

От края на ноември 2015 година, Рим е в ръцете на извънреден комисар, след скандалната оставка на кмета му

 

Рим в неделя избра Вирджиния Реджи за първата жена-кмет на града, което е сериозен изборен провал за партията на премиера Матео Ренци, чиито кандидат загуби, получавайки близо двойно по-малко гласове.

37-годишната адвокатка и градски съветник, напълно непозната до преди няколко месеца, очаквано спечели поста в кметството. Но преднината ѝ надвишава прогнозите.

Демократическата партия на Ренци също така губи контрола върху големите северни градове Милано и Торино.

За да спечели кметския пост Вирджиния Реджи заложи на това, че на римляните им е писнало от годините на безхаберие и затъналата в корупция местна управа.

Активистката на учреденото от италианския комик Бепе Грило движение „Пет звезди” Реджи става първата жена кмет на града.

Фотогеничната дама полага ежедневни усилия да убеди трите милиона отчаяни граждани на Рим, че само тя може да промени хода на нещата. Дупките по пътищата, купищата боклук, неефективен градски транспорт, чести липси от работа на общинските чиновници и т.н. – списъкът на проблемите, които скъсват нервите на жителите на „Вечния град”, е голям.

„Рим трябва преди всичко отново да стане нормален град. Според гражданите му сега това не е така. Градът има много затруднения, а това е италианската столица”, обяснява Реджи в интервю за АФП.

От края на ноември 2015 година, Рим е в ръцете на извънреден комисар, бивш префект на Милано, след скандалната оставка на кмета от левицата Иняцио Марино, замесен в афера с фалшиви фактури.

Източник: БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram