За войната в Украйна. Позиции от последните часове

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви, че в отговор на призив на лидерите на републиките на Донбас е решил да проведе специална военна операция. Както отбеляза държавният глава, Русия не планира да окупира украински територии, а се застъпва за правото на народите на Украйна на самоопределение.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря по телефона с украинския президент Владимир Зеленски, като изрази солидарността на Брюксел с Киев.

„Разговаря с президента Зеленски, за да осъди по възможно най-силни думи неоправданата широкомащабна военна агресия на Русия срещу Украйна и да изразим нашата най-силна солидарност с Украйна“, туитира той.

Британският премиер Борис Джонсън свиква заседание на извънредната правителствена комисия на Кобрата заради влошаването на ситуацията в Украйна, съобщава Би Би Си.
Японският премиер Фумио Кишида свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка със започването на специална военна операция на Руската федерация в Украйна.

За да проведе спешно заседание на Съвета за национална сигурност, японският парламент беше принуден да спре заседание в бюджетната комисия на долната камара на парламента, в което участва с пълна сила целият кабинет на Кишида. Съобщава се също, че кабинетът на министър-председателя е стартирал кризисен щаб за събиране и анализиране на информация, свързана със ситуацията в Украйна.

Върховната Рада въведе военно положение в Украйна.

Полша иска от НАТО да се позове на член 4 от договора за консултации на алианса в случай на заплаха за сигурността, каза говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер на брифинг.

„Нашата постоянна мисия към НАТО получи инструкция да подаде заявление за стартиране на член 4 [от Договора за НАТО] за общ мониторинг на ситуацията“, каза той, като подчерта, че „такава заявка вече е подадена“.

Четвъртият член на Северноатлантическия договор предвижда свикването на Съвета на НАТО за консултации, ако една от страните от алианса смята, че съществува заплаха за нейната сигурност. Полските власти по-рано информираха, че обсъждат със съюзниците пускането на този механизъм във връзка с миграционната криза на полско-беларуската граница.

Компанията Belaivia обяви отмяната на три полета на юг - до Тел Авив, Истанбул и Сочи.


Австрия остро осъжда военната операция на Русия срещу Украйна, каза канцлерът Карл Нехамер.

"Ние категорично осъждаме новите атаки на Русия срещу териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Нашите мисли са с народа на Украйна в тези трудни часове. Това не може да остане без отговор", написа Нехамер в Twitter.

По думите му той е обсъдил отговора на ЕС с ръководството на Европейския съюз. "ЕС ще отговори бързо, сплотено и недвусмислено. Ние координираме с нашите европейски партньори и съмишленици по-нататъшни действия срещу Русия", каза Нехамер.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram