Защо Германия не разруши съветските си паметници въпреки политиката си срещу Русия

Няколко държави като Латвия и Естония, а сега и България демонтираха паметници на Съветската армия, но една държава отказа да го направи – Германия.

В Германия има над 1000 паметника на загиналите съветски войници по времето на Втората световна война в сраженията срещу нацистка Германия. Докато повечето са в бившия комунистически Изток, някои  са в западната част, която беше под контрола на САЩ и Великобритания след Втората световна война, включително мемориал от съветски танкове недалече от Бранденбургската врата.

Независимо от политиката на правителството срещу Русия, съветските паметници в Германия са защитени. Преди страната да бъде обединена през 1990 г., двете части на Германия подписаха договор със Съветския съюз и се съгласиха да запазят, и да се грижат за паметниците.

„Трябва ясно да покажем, че спазваме договорите за свобода и демокрация – дори с Руската федерация“, коментира Илко-Саша Ковалчук, историк, израснал в Източна Германия в интервю за „Блумбърг“.

Друга причина да не се събарят паметниците в Берлин е, че много от тях са гробища. Около 80 000 войници от Червената армия са загинали при превземането на Берлин, а около 13 000 от тях са погребани в парка „Шьонхолцер Хайде“ в северен Берлин. Паметникът на Великата отечествена война, както Русия нарича Втората световна война, включва статуя на майка, оплакваща загиналия си син.

Защо Германия нe разруши съветските си паметници въпреки политиката си срещу Русия

Статуя на майката в парка „Шьонхолцер Хайде“, снимка: Wikimedia

Надписът на руски и немски език на пиедестала гласи: „Не бяха напразни смъртта и кръвта на съветските войници. Не бяха напразни мъката и сълзите на скърбящите майки, вдовици и сираци. Те призовават към борба за траен мир между народите.“

Посланието има резонанс в Германия, особено след като президентът на Западна Германия Рихард фон Вайцзекер заяви в забележителна реч през 1985 г., че поражението на нацията през Втората световна война всъщност е „освобождение“.

Бившият комунистически Изток на Германия е по-малко антагонистичен към Русия поради историческите връзки. Много източногерманци претърпяха социални и икономически трудности от обединението, пораждайки симпатия към аспекти на съветската система.

„Дали на някого му харесва или не, Съветският съюз освободи Германия от нацизма“, каза Ковалчук пред „Блумбърг“. – „Тези неща (паметниците) напомнят за това.“

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram