Започват същинските преговори Великобритания – Европейски съюз


 Великобритания все още вярва, че през следващия месец ще може да договори търговска сделка по „Брекзит“ с Европейския съюз, обявиха от „Даунинг стрийт“ на фона на подновяващите се преговори в Брюксел. Но новините от Европа не са обнадеждаващи, а напротив – проблемите не намаляват, а се увеличават, твърди кореспондент на БНР.

Говорител на премиера Борис Джонсън е завил, че британските преговарящи ще продължат „да запушват пролуките“.

Европейският преговарящ Мишел Барние и британският му колега – главният преговарящ Дейвид Фрост – вече имаха работна вечеря, но същинските преговори започват днес. От Европейския съюз настояват сделката да бъде постигната най-късно до октомври, така че да има време да бъде ратифицирана до края на преходния период.

Продължават обаче да стоят неразрешени познатите проблеми – условията на нелоялна конкуренция, риболовът в британски води и препъни камъкът – бъдещето на тежко товарния транспорт. Твърди се, че Брюксел е отхвърлил искането на британските превозвачи и след „Брекзит“ да се ползват от почти същите права, които сега им се дават, предвид общото членство в общия пазар./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram