Започват мащабни протести в Полша

Доналд Туск е изправен пред най-големия протест, откакто е премиер на Полша, а дългогодишният му съперник Ярослав Качински води демонстрации във Варшава на фона на задълбочаващата се конституционна криза, пише Financial Times.

Това се случва на фона на ареста на двама бивши министри от партията Право и Справедливост (ПиС) от полицията в Президентския дворец преди дни, който се случи вчера – 10 ноември.

Президентът на страната Анджей Дуда вдигна залога, като застана на страната на опозиционните настоящи депутати и бивши министри от ПиС, обвинени за злоупотреба с власт, и обеща да се бори за тяхното освобождаване като жертви на политическо преследване. След като влязоха в затвора, в сряда двамата депутати обявиха гладна стачка.

Доналд Туск, премиер на Полша

Пьотр Бурас от мозъчния тръст „Европейски съвет за външна политика“ заяви, че целта на Дуда е била да повиши напрежението преди планираното за четвъртък шествие. 

Политическият враг на Туск в продължение на повече от две десетилетия и лидер на ПиС Ярослав Качински е готов да ръководи протеста и призова поддръжниците си да се съберат, защото премиерът „излага на заплаха полската конституция“. Организаторите на ПиС са наели автобуси, за да докарат повече участници от други места във Варшава, посочват от Financial Times.

„За първи път от черните дни на тоталитарното управление имаме политически затворници в Полша“, каза в сряда бившият премиер на ПиС Матеуш Моравецки.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram